Kern Pált 1915-ben a fronton fejbelőtte egy orosz katona. Kern túlélte, a sérülés mellékhatása azonban egész hátralévő életében elkísérte: a következő 40 évben egyáltalán nem tudott aludni.

Nemrég futottam bele a sztoriba, akkor csak egy megosztások útján terjedő "did you know" típusú kép formájában, ám a magyar szál rögtön felkeltette az érdeklődésemet, és úgy tűnik nem kamu, még ha egyes részletei igencsak gyanúsak is. Kern Pál a magyar hadsereg önkéntese volt az I. Világháború idején, a Wikipedia tanúsága alapján ráadásul több kitüntetést is kapott hősies helytállásáért.

Advertisement

1915-ben egy orosz katona megsebesítette, a golyó eltávolította a homloklebenyének egy részét. Kern Pál a lembergi kórházba került. Miután itt magához tért, soha többé nem tudott elaludni. Egy szemhunyásnyit sem. Soha. 40 évig. Felépülése után Budapesten egy hivatalban, feltehetően az OTI-ban (angolul pension department-ként emlegetik) dolgozott, haláláig, 1955-ig. Hogy miért nem tudott aludni, illetve, hogy hogyan tudott így mégis életben maradni, arra nincs magyarázat. Az esetről a huszadikszazad.hu-n található egy 1933 júniusi írás, illetve a fenti Wikipedia linken is találhatunk róla további, jellemzően 30-as évekbeli cikkeket. Egy amerikai folkzenekar, a The Dimes pedig dalt is írt Kern Pálról, Paul Kern Can't Sleep címmel: