Kimaradt a Sziget programfüzetéből a sablonszöveg, miszerint kábítószerre gondolni is tilos a hatályos törvények értelmében. A Fesztiválköztársaságban legálisan lehet szívni?

Az idei Sziget a Fesztiválköztársaság nevet kapta. Azt, hogy ez kicsit béna, már Zubreczki kolléga is említette, de hogy miért is az, azt nem fejtette ki. Nos, azért béna, mert egy rettentően üres lózung. Akkor lenne értelme, ha a Sziget akár a legkevésbé is el tudna térni a "külvilág" törvényeitől, ha mást tudna kínálni. Hogy ez mennyire nincs így, azt jól mutatja a fesztivál előtti utolsó napokig kitartó cigaretta-pánik. Illetve a drogfogyasztás kriminalizálása is.

Senki számra nem titok, hogy a zenei fesztiválokon a fiatal fesztivállátogatók fogyasztanak drogokat. Nem csak az Ozorán és a Balaton Soundon, gyakorlatilag bárhol belesétálhat az ember egy nagyobb spanglifelhőbe (talán még a Magyar Szigeten is - bár lehet, hogy az ősmagyarok valami más gyommal ütötték magukat). A fesztivállátogató közönségről ráadásul azt feltételezem, hogy tisztában van vele, az igazán csúnya dolgokat nem besztondult rasztafárik és nem is eksztázistabletta-mámorban szeletelő, yolo-lázban égő tinédzserek követnek el. Hanem például a legálisan és adómentesen főzött pálinkát a kelletnél gyakrabban kortyolgatók. Azt sem gondolom, hogy ezt például Gerendai ne tudná, arról nem is beszélve, hogy (akinek van fesztivál-iparági ismerőse, ezt könnyen megerősítheti) a fellépő zenészek maguk is gyakran hódolnak különböző, nem feltétlenül legális tudatmódosítók élvezetének. Ne gondoljuk, hogy a Prodigy, a Wailers, a Motörhead tagsága vagy épp Pete Doherty maradéktalanul átment volna a legalapabb drogteszten, a fesztiválok pedig igyekeznek kielégíteni a fellépők minden kérését.

Advertisement

Szintén csak feltételezés, de a fentiek alapján úgy gondolom, hogy Fesztiválköztársaság lakói valószínűleg liberális szemléletet tanúsítanának, és például a fű legalizálását ott helyben megszavaznák, akkor is, ha esetleg ők maguk nem feltétlenül élnek ilyesmivel. Félreértés ne essék: nem a coffee-shopokat hiányolom a gyros-standok és a Metapay töltő pontok közül, de azt sem gondolom, hogy sosem látott bűnözési hullám ütné fel a fejét egy megengedőbb törvény mellett. Pontosan ezért nevetséges a Fesztiválköztársaság elnevezés, az Island of freedom alcím, hiszen az európa-szinten legszigorúbbak közé tartozó drogtörvény (ami így a Fesztiválköztársaság törvénye is) nem éppen teszi vonzóvá az állampolgárságot mondjuk egy cseh vagy holland látogató számára, magyarként pedig szintén nem látom, miben más ez a köztársaság, mint az, aminek a területén Hajógyári Szigetnek hívják ezt a földdarabot.

Mindezek fényében igencsak meglepett, hogy a Sziget műsorfüzetéből/útleveléből a drogokkal kapcsolatos sablonfigyelmeztetések (melyek minden általam eddig látogatott fesztivál tájékoztatójában benne voltak) egyszerűen kimaradtak.

Persze ettől nyilván nem lett legális a drogfogyasztás.