Minden Galaxis útikalauz olvasó tudja, hogy a világ leghangosabb zenekara a Katasztrófasújtotta Terület, kik hangszereiket távirányítással, egy űrhajó fedélzetéről szólaltatják meg, a hangzás pedig a színpadtól mintegy 37 mérföldnyire elhelyezett betonbunkerek mélyén a legideálisabb. De nem volt ez mindig így!

A '60-as, '70-es években a "leghangosabb zenekar" titulus büszke birtokosa az angol The Who volt. A banda mindent meg is tett, hogy erre rászolgáljon, Keith Moon többnyire szilánkossá verte a dobokat, feltalálták és tökélyre fejlesztették a színpadi rombolást (gyakran helyeztek el némi robbanóanyagot is az erősítőkben az átütőbb hatás kedvéért, az alábbi videóban egy kicsit túlzásba is vitték), turnéik útvonalát leamortizált hotelszobák, leszaggatott gitárhúrok és elszenesedett erősítők szegélyezték.

1965 nyarán a Vox vadonatúj hangcuccal látta el a zenekart. A fiúk kicsit ráparáztak a csillogóan új felszerelésre, valahogy lett egy olyan érzésük, hogy ezt le fogják tőlük nyúlni. Ezt megelőzendő úgy döntöttek, hogy vesznek egy kutyát. El is mentek Battersea-be, és míg az ebeket nézegették, valaki megfújta a turnébuszt. Úgy van, benne voltak az erősítők is.

Olyan nagyon azért nem bánkódtak, ugyanis a Vox-októl nem voltak elájulva, a Marshall erősítők hangját jobban csípték, de a cég akkori 50 wattos modelljei sem a közönség hangerejével, sem Keith Moon dobjátékával nem tudták felvenni a versenyt. Pete Towshend és John Entwistle azonban rá tudta venni a Marshall fejeseit, hogy tekerjenek egy kicsit a volumén. A cég hamarosan egy 100 wattos erősítővel, és a hozzá tartozó 8 db 12 inches membránnal szerelt ládával állt elő (melyet később inkább két 4*12-essel helyettesítettek, hogy ne kapjon minden road sérvet). A nagyobb rockkoncertek 99%-án látható Marshall-fal tehát szintén a Who érdeme.

Bónuszként pedig álljon itt egy korabeli Sony hirdetés, miszerint az új hificuccuk olyan mintha Keith Moon a szobádban dobolna. Csak sokkal biztonságosabb.

Advertisement

(képek: http://jazzinphoto.wordpress.com,

This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

http://inthegrooverecords.wordpress.com sztori: http://wzlx.cbslocal.com)