Az Avatarról mindenki tud: kék lények, milliárdos bevétel, csápos pornó. Most viszont már nemcsak 3, hanem 4 dimenzióban is élvezhető: spriccelő székek, lovaglás popcornnal és szélgép.

A film még mindig jó. Jól összerakott/lopott sztori, betyáros látvány és 3 óra szórakozás. Most ezt egészítették ki egy újabb dimenzióval, amiben több tucat effekttel igyekeznek felturbózni a filmet, amit csak Magyarországon egymillióan láttak. Vagyis mindenki, aki volt az elmúlt 20 évben moziban. A lehetőségek viszonylag korlátozottak, ugyanis -legjobb tudomásom szerint- csak a Westendben van ilyen vetítő, ráadásul csak két hétig játsszák a mozik a navik és az égiek sokdimenziós harcát.

A filmet nem érdemes túlragozni, csak felfrissíteni az emlékeket: a gaz részvényesek szeretnék megkaparintani a Pandora nevű bolygó különleges és értékes ásványi kincseit, de nemcsak óriási állatok élnek itt, hanem a navik humanoid faja is. Persze nekik pont ott kell tanyázniuk, ahol a kapzsium a legnagyobb koncentrációban található (ez nem véletlen). A kék csapat persze úgy tudja, néhány íjjal és szárnyas gekkóval legyőzhető a helikopter és a villámló bot, illetve bíznak abban, hogy békén hagyják őket és a különleges növényeiket. A két tábor között a legfontosabb kapocs Jake Sully, aki úgy került a történetbe, mint Török Zsolt az MTA karácsonyi díszvacsorájára. A testvére helyett kell irányítania egy erre a célra tenyésztett navit (mármint Sully-nak, nem Töröknek), aki segít abban, hogy jobban megértsék őket (tudósok verziója) és könnyebb legyen elpusztítani mindent, ami fontos nekik (zsoldosok verziója).

A 4D nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy óriási tereket mutatnak be vízspricceléssel, hihetetlen akciókat, zuhanásokat, robbanásokat és repüléseket. Anélkül, hogy minden poént lelőnék, elmondom, hogy bőven megéri megnézni a filmet 4D-ben, főleg, ha még nem voltál ilyen teremben. Az előtted lévő székben egy szél- és egy vízfújó található, ami megfelelő időpontban -vagyis amikor rohadtul nem számítasz rá- szájbalő, hogy hasonlóan jól időzítve hozza rád a frászt a fülmagasságban található két befúvóka a lövést és a robbanást hozza közelebb. A moziélményhez hozzátartozik a szájpadlásgyilkos rágcsa és a literes kóla, de a film elején látható tájékoztató ijesztő figyelmeztetései után alig mersz fogyasztani. Várod az unalmas párbeszédet, hogy lenyúlhass a biztos földre annyi kétdés kukoricáért, amennyi a tenyeredben elfér, hogy utána egyetlen pillanat alatt teleszívd a pofazsacskódat üdítővel.

Sajnos nem az összes effekt hasznos, főleg az első 15 percben, amikor folyamatosan rezeg, csattog és fúj a szék, azt érzed, hogy ez hosszú három óra lesz. Később viszont kialakul az egyensúly, akkor dől be a fotel, amikor kell, akkor ráz, amikor valaki leesik a konnektoros lóról, és a szél nagyon kellemesen fújja a frissen vágott fű illatát. Bár a szélgép a Szepesi Tomasz diszkót idézi, a megfelelő időpontban belőtt 12.000 szappanbuborék pedig percekre visszavisz az egy liter kóla miatt okozott veseingerbe és a devizahitellel keretezett rögvalóságba. Összességében azonban az effektektől több lesz a film, nem pedig kevesebb, és tényleg olyan szórakozás, amelyért megéri áldozni.

Advertisement

Névtelen troll: Az effektek gyakran fárasztóak, és amikor az avas vízzel szájbaköpnek, nem örülsz. És baszki, ezt a filmet mindenki látta, négy éve. Annyira régi, hogy lassan loopolva adja a Film+.

Lelkes konzumnavis: ez a film óriási. A történet jó, a látvány még jobb, és az extra dimenziótól még fantasztikusabb. Le is töltöm a navipornót!

Objektív vélemény (!): egy látványfilmet még izgalmasabbá tettek, de gyenge gyomorral és rossz idegrendszerrel nem érdemes megnézni. Egyébként 3 óra garantált szórakozás 2790 forintért.