Az már tavaly áprilisban eldőlt, hogy az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Kft. fogja üzemeltetni a debreceni Nagyerdei Stadiont a következő húsz évben. A társaság tulajdonosai a Campus Eleven Szolgáltató Iskolaszövetkezet mellett Debrecen városa, valamint a várossal egyenlő arányban (sajtóértesülések szerint 22 százalékban) a Debreceni Egyetem is. A céggel még 2014 áprilisában megkötötte az üzemeltetési szerződést a stadion tulajdonosa, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós (NSR) Kft.


Illustration for article titled Egyetemi Crampusok Kósa Lajos stadionjában
Advertisement

(forrás: haon.hu)

Az eredeti koncepció szerint a MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Kft.-t a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. és a 100 százalékban a Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Campus Praktika Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. alapította volna. De nem így alakult, ugyanis ahogy Kósa Lajos, Debrecen FIDESZ-es polgármestere a Sport Tv műsorában nyilatkozott:

„Itt már nem csupán futballmeccsek lesznek, hanem fesztiválok, koncertek, kiállítások. Sőt, üzleti érdeklődők is vannak, az egyik autós cég például az új stadionunkban akarják bemutatni az új modelljüket"

Advertisement

Előzmények: a 2011 májusában megalakult MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter legfőbb célja a weboldala tanulsága szerint, hogy a sportban és egészség megőrzésben érdekelt kis- és középvállalkozások, illetve oktatási, önkormányzati, K+F profilú intézmények innovatív együttműködését elősegítse, koordinálja, illetve kiaknázza a kooperációban rejlő lehetőségeket.

A 2014 áprilisi szerződéskötés óta sajnos egyetlen Közbeszerzési Értesítő és a szerződő felek weboldalai sem tartalmazzák a tényleges szerződést, ezért úgy gondoltam érdemes lehet megvizsgálni, hogy mit lehet tudni a mintegy 10.000.000.000 Ft-ból felújított Nagyerdei Stadion elkövetkező húsz évét alapjaiban befolyásoló szerződésről.

Advertisement

Az üzemeltetést ellátó MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Kft. három tulajdonosa között ott van 66%-os, azaz többségi részesedéssel a mindössze 7.000 Ft tőkével üzemelő CAMPUS ELEVEN Szolgáltató Iskolaszövetkezet, amelyet a honlapjának tanulsága szerint Nagy Annamária elnök vezet, azonban a cégnyilvántartás szerint háromtagú igazgatóság látja el ezt a feladatot, melynek tagjai:

- Nagyné Sónyák Ildikó, aki a közösségi olalakon elérhető információk szerint jelenleg a DCA CONSULTING Kft. könyvelője, előző munkahelye pedig a DEBRECENI CAMPUS Kft. volt.

Advertisement

Rövid kitérő erejéig: a DCA CONSULTING Kft. egyetlen tulajdonosa a MAG PRAKTIKUM Kft., amely cég 2012 óta zsinórban 14 közbeszerzést nyert meg, de furcsa módon kizárólag olyat, amelynél a Debreceni Egyetem vagy a Debreceni Universitas Nonprofit Közhasznú Kft. (egyetlen tulajdonosa a Debreceni Egyetem) volt az ajánlatkérő.

A Debreceni Egyetem esetében eddig tehát összesen 181.830.000 Ft volt a megrendelt szolgáltatásmennyiség, és további furcsaságként: a MAG PRAKTIKUM Kft. mellett minden egyes alkalommal kizárólag egyetlen ajánlattevő volt a közbeszerzési eljárások során: a DEBRECENI CAMPUS Kft. Kivéve persze, amikor a MAG PRAKTIKUM Kft. volt az egyetlen pályázó. Az egyébként ugyancsak Debreceni Egyetem "specialista" DEBRECENI CAMPUS Kft. ettől függetlenül 2013-ban például 400.000.000 Ft-os keretszerződést kötött a Debreceni Egyetemmel rendezvényszervezési feladatok ellátására, de most térjünk vissza a CAMPUS ELEVEN Szolgáltató Iskolaszövetkezet igazgatóságára, ahol tag még:

- Kassa Tamara, az előzőekben már bemutatott DEBRECENI CAMPUS Kft. munkatársa.

- Bognár István Ádám, neve alapján a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációért és társadalmi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke.

Advertisement

Hogy az Iskolaszövetkezet működésével kapcsolatban semmilyen probléma vagy gyanú ne merülhessen fel szigorú, az igazgatósági tagoktól mindenkor független felügyelőbizottsági tagok őrködnek. Ott van például a HÖOK korábbi elnöke Körösparti Péter, aki jelenleg a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke és a Debreceni Egyetem doktorandusza, valamint Dr. Kőmíves Péter Miklós, a HÖOK felügyelőbizottságának tagja is.

Visszakanyarodva a kiindulóponthoz: az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Kft. kapcsán fontos információ még, hogy az ügyvezetője Becsky András, aki a debreceni képviselő testület FIDESZ-es tagjának, Becsky István Gábornak a testvére. A cég másik vezetője Páll László Krisztián, a DEBRECENI CAMPUS Kft. vezető tisztségviselője.

Advertisement

Mint ahogy azt a FIDESZ-es Kósa Lajos is megjósolta: a jövőben a Nagyerdei Stadion kulturális rendezvények központjává fog válni. De milyen rendezvényekre gondolhatott konkrétan? Az bizonyos, hogy a DEBRECENI CAMPUS Kft. például egyre növekvő sikerrel rendezi meg az ArtisJus-díjas Campus Fesztivált a Nagyerdei Stadionban, aminek tavaly már mintegy 70.000 látogatója volt. A Campus Fesztivál bizonyos értelemben azonban nem a DEBRECENI CAMPUS Kft. tulajdonában van.

Illustration for article titled Egyetemi Crampusok Kósa Lajos stadionjában
Advertisement

(forrás: hajdupress.hu)

A Campus Fesztivál, mint brand, illetve mint védjegy tulajdonosa ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közhiteles nyilvántartása szerint nem a DEBRECENI CAMPUS Kft., hanem három magánszemély; többek között albumok, fényképek, jegyek, katalógusok, képek, naptárak, nyomtatott publikációk, poszterek, prospektusok, szórólapok, transzparensek, újságok, diszkók szolgáltatásai, élő előadások bemutatása, jegyirodai szolgáltatások, show-műsorok, étkezdék, hordozható épületek bérlete, kantinok, büfék, étkezdék kölcsönzése, sátrak kölcsönzése, táborhelyek hasznosítási területeken.

Advertisement

Vagyis nagyjából minden olyan területen, aminek köze lehet egy fesztivál megszervezéséhez a Campus Fesztivál névhez fűződő minden kereskedelmi jog és engedélyezés magánszemélyek kezében van. De kik ezek a magánszemélyek?

- Miklósvölgyi Péter, a DEBRECENI CAMPUS Kft. ügyvezetője.

- Páll László Krisztián, a DEBRECENI CAMPUS Kft. vezető tisztségviselője.

- dr. Bács Zoltán a Debreceni egyetem frissen kinevezett kancellárja.

Share This Story

Get our newsletter