Az m√°r tavaly √°prilisban eldŇĎlt, hogy az MSE Magyar Sport- √©s √Čletm√≥dfejlesztŇĎ Klaszter Szolg√°ltat√≥ Kft. fogja √ľzemeltetni a debreceni Nagyerdei Stadiont a k√∂vetkezŇĎ h√ļsz √©vben. A t√°rsas√°g tulajdonosai a Campus Eleven Szolg√°ltat√≥ Iskolasz√∂vetkezet mellett Debrecen v√°rosa, valamint a v√°rossal egyenlŇĎ ar√°nyban (sajt√≥√©rtes√ľl√©sek szerint 22 sz√°zal√©kban) a Debreceni Egyetem is. A c√©ggel m√©g 2014 √°prilis√°ban megk√∂t√∂tte az √ľzemeltet√©si szerzŇĎd√©st a stadion tulajdonosa, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukci√≥s (NSR) Kft.


(forr√°s: haon.hu)

Az eredeti koncepci√≥ szerint a MSE Magyar Sport- √©s √Čletm√≥dfejlesztŇĎ Klaszter Szolg√°ltat√≥ Kft.-t a kiz√°r√≥lagos √∂nkorm√°nyzati tulajdonban l√©vŇĎ Debreceni Sportcentrum KiemelkedŇĎen K√∂zhaszn√ļ Nonprofit Kft. √©s a 100 sz√°zal√©kban a Debreceni Egyetem tulajdon√°ban l√©vŇĎ Campus Praktika KiemelkedŇĎen K√∂zhaszn√ļ Nonprofit Kft. alap√≠totta volna. De nem √≠gy alakult, ugyanis ahogy K√≥sa Lajos, Debrecen FIDESZ-es polg√°rmestere a Sport Tv mŇĪsor√°ban nyilatkozott:

‚ÄěItt m√°r nem csup√°n futballmeccsek lesznek, hanem fesztiv√°lok, koncertek, ki√°ll√≠t√°sok. SŇĎt, √ľzleti √©rdeklŇĎdŇĎk is vannak, az egyik aut√≥s c√©g p√©ld√°ul az √ļj stadionunkban akarj√°k bemutatni az √ļj modellj√ľket"

Advertisement

ElŇĎzm√©nyek: a 2011 m√°jus√°ban megalakult MSE Magyar Sport- √©s √Čletm√≥dfejlesztŇĎ Klaszter legfŇĎbb c√©lja a weboldala tanuls√°ga szerint, hogy a sportban √©s eg√©szs√©g megŇĎrz√©sben √©rdekelt kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok, illetve oktat√°si, √∂nkorm√°nyzati, K+F profil√ļ int√©zm√©nyek innovat√≠v egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t elŇĎseg√≠tse, koordin√°lja, illetve kiakn√°zza a kooper√°ci√≥ban rejlŇĎ lehetŇĎs√©geket.

A 2014 √°prilisi szerzŇĎd√©sk√∂t√©s √≥ta sajnos egyetlen K√∂zbeszerz√©si √Črtes√≠tŇĎ √©s a szerzŇĎdŇĎ felek weboldalai sem tartalmazz√°k a t√©nyleges szerzŇĎd√©st, ez√©rt √ļgy gondoltam √©rdemes lehet megvizsg√°lni, hogy mit lehet tudni a mintegy 10.000.000.000 Ft-b√≥l fel√ļj√≠tott Nagyerdei Stadion elk√∂vetkezŇĎ h√ļsz √©v√©t alapjaiban befoly√°sol√≥ szerzŇĎd√©srŇĎl.

Az √ľzemeltet√©st ell√°t√≥ MSE Magyar Sport- √©s √Čletm√≥dfejlesztŇĎ Klaszter Szolg√°ltat√≥ Kft. h√°rom tulajdonosa k√∂z√∂tt ott van 66%-os, azaz t√∂bbs√©gi r√©szesed√©ssel a mind√∂ssze 7.000 Ft tŇĎk√©vel √ľzemelŇĎ CAMPUS ELEVEN Szolg√°ltat√≥ Iskolasz√∂vetkezet, amelyet a honlapj√°nak tanuls√°ga szerint Nagy Annam√°ria eln√∂k vezet, azonban a c√©gnyilv√°ntart√°s szerint h√°romtag√ļ igazgat√≥s√°g l√°tja el ezt a feladatot, melynek tagjai:

- Nagyn√© S√≥ny√°k Ildik√≥, aki a k√∂z√∂ss√©gi olalakon el√©rhetŇĎ inform√°ci√≥k szerint jelenleg a DCA CONSULTING Kft. k√∂nyvelŇĎje, elŇĎzŇĎ munkahelye pedig a DEBRECENI CAMPUS Kft. volt.

Advertisement

R√∂vid kit√©rŇĎ erej√©ig: a DCA CONSULTING Kft. egyetlen tulajdonosa a MAG PRAKTIKUM Kft., amely c√©g 2012 √≥ta zsin√≥rban 14 k√∂zbeszerz√©st nyert meg, de furcsa m√≥don kiz√°r√≥lag olyat, amelyn√©l a Debreceni Egyetem vagy a Debreceni Universitas Nonprofit K√∂zhaszn√ļ Kft. (egyetlen tulajdonosa a Debreceni Egyetem) volt az aj√°nlatk√©rŇĎ.

A Debreceni Egyetem eset√©ben eddig teh√°t √∂sszesen 181.830.000 Ft volt a megrendelt szolg√°ltat√°smennyis√©g, √©s tov√°bbi furcsas√°gk√©nt: a MAG PRAKTIKUM Kft. mellett minden egyes alkalommal kiz√°r√≥lag egyetlen aj√°nlattevŇĎ volt a k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°sok sor√°n: a DEBRECENI CAMPUS Kft. Kiv√©ve persze, amikor a MAG PRAKTIKUM Kft. volt az egyetlen p√°ly√°z√≥. Az egy√©bk√©nt ugyancsak Debreceni Egyetem "specialista" DEBRECENI CAMPUS Kft. ettŇĎl f√ľggetlen√ľl 2013-ban p√©ld√°ul 400.000.000 Ft-os keretszerzŇĎd√©st k√∂t√∂tt a Debreceni Egyetemmel rendezv√©nyszervez√©si feladatok ell√°t√°s√°ra, de most t√©rj√ľnk vissza a CAMPUS ELEVEN Szolg√°ltat√≥ Iskolasz√∂vetkezet igazgat√≥s√°g√°ra, ahol tag m√©g:

- Kassa Tamara, az elŇĎzŇĎekben m√°r bemutatott DEBRECENI CAMPUS Kft. munkat√°rsa.

- Bogn√°r Istv√°n √Ād√°m, neve alapj√°n a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°j√°nak (H√ĖOK) kommunik√°ci√≥√©rt √©s t√°rsadalmi kapcsolatok√©rt felelŇĎs eln√∂ks√©gi tagja, a Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat√°nak aleln√∂ke.

Advertisement

Hogy az Iskolasz√∂vetkezet mŇĪk√∂d√©s√©vel kapcsolatban semmilyen probl√©ma vagy gyan√ļ ne mer√ľlhessen fel szigor√ļ, az igazgat√≥s√°gi tagokt√≥l mindenkor f√ľggetlen fel√ľgyelŇĎbizotts√°gi tagok ŇĎrk√∂dnek. Ott van p√©ld√°ul a H√ĖOK kor√°bbi eln√∂ke K√∂r√∂sparti P√©ter, aki jelenleg a Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat√°nak eln√∂ke, Csisz√°r Imre, a Doktoranduszok Orsz√°gos Sz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke √©s a Debreceni Egyetem doktorandusza, valamint Dr. KŇĎm√≠ves P√©ter Mikl√≥s, a H√ĖOK fel√ľgyelŇĎbizotts√°g√°nak tagja is.

Visszakanyarodva a kiindul√≥ponthoz: az MSE Magyar Sport- √©s √Čletm√≥dfejlesztŇĎ Klaszter Szolg√°ltat√≥ Kft. kapcs√°n fontos inform√°ci√≥ m√©g, hogy az √ľgyvezetŇĎje Becsky Andr√°s, aki a debreceni k√©pviselŇĎ test√ľlet FIDESZ-es tagj√°nak, Becsky Istv√°n G√°bornak a testv√©re. A c√©g m√°sik vezetŇĎje P√°ll L√°szl√≥ Kriszti√°n, a DEBRECENI CAMPUS Kft. vezetŇĎ tiszts√©gviselŇĎje.

Mint ahogy azt a FIDESZ-es K√≥sa Lajos is megj√≥solta: a j√∂vŇĎben a Nagyerdei Stadion kultur√°lis rendezv√©nyek k√∂zpontj√°v√° fog v√°lni. De milyen rendezv√©nyekre gondolhatott konkr√©tan? Az bizonyos, hogy a DEBRECENI CAMPUS Kft. p√©ld√°ul egyre n√∂vekvŇĎ sikerrel rendezi meg az ArtisJus-d√≠jas Campus Fesztiv√°lt a Nagyerdei Stadionban, aminek tavaly m√°r mintegy 70.000 l√°togat√≥ja volt. A Campus Fesztiv√°l bizonyos √©rtelemben azonban nem a DEBRECENI CAMPUS Kft. tulajdon√°ban van.

Advertisement

(forr√°s: hajdupress.hu)

A Campus Fesztiv√°l, mint brand, illetve mint v√©djegy tulajdonosa ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal√°nak k√∂zhiteles nyilv√°ntart√°sa szerint nem a DEBRECENI CAMPUS Kft., hanem h√°rom mag√°nszem√©ly; t√∂bbek k√∂z√∂tt albumok, f√©nyk√©pek, jegyek, katal√≥gusok, k√©pek, napt√°rak, nyomtatott publik√°ci√≥k, poszterek, prospektusok, sz√≥r√≥lapok, transzparensek, √ļjs√°gok, diszk√≥k szolg√°ltat√°sai, √©lŇĎ elŇĎad√°sok bemutat√°sa, jegyirodai szolg√°ltat√°sok, show-mŇĪsorok, √©tkezd√©k, hordozhat√≥ √©p√ľletek b√©rlete, kantinok, b√ľf√©k, √©tkezd√©k k√∂lcs√∂nz√©se, s√°trak k√∂lcs√∂nz√©se, t√°borhelyek hasznos√≠t√°si ter√ľleteken.

Advertisement

Vagyis nagyj√°b√≥l minden olyan ter√ľleten, aminek k√∂ze lehet egy fesztiv√°l megszervez√©s√©hez a Campus Fesztiv√°l n√©vhez fŇĪzŇĎdŇĎ minden kereskedelmi jog √©s enged√©lyez√©s mag√°nszem√©lyek kez√©ben van. De kik ezek a mag√°nszem√©lyek?

- Mikl√≥sv√∂lgyi P√©ter, a DEBRECENI CAMPUS Kft. √ľgyvezetŇĎje.

- P√°ll L√°szl√≥ Kriszti√°n, a DEBRECENI CAMPUS Kft. vezetŇĎ tiszts√©gviselŇĎje.

- dr. B√°cs Zolt√°n a Debreceni egyetem frissen kinevezett kancell√°rja.