A halál nem választás kérdése, mind feldobjuk a papucsot egyszer. Most, hogy már a 11 évesek is ölés/halál témakörben mozognak tanórákon, ideje hogy feltegyem kérdést. Ha lehetne, mond te mit választanál?

Haláluk módját általában csak a halálraítéltek (bizonyos mértékig) és az öngyilkosok tudják megválasztani. Tekintsük most el mindkét csoporttól. Társadalmunk úgy általában az ágyban párnák közt verziót preferálja. Lásd az életet (minimálisan) meghosszabító végeláthatatlan orvosi beavatkozások sora és a félelmetes összegek, amiket ezekre költünk. Nem mindig volt ez így. Petőfi a repülőgép-szerencsétlenséget választotta volna. Amikor munkahelyemen megemlítettem, hogy a repülőgépbaleset viszonylag magasan van a preferált elmúlásaim listáján, néztek rám mint egy szíriuszi transzvesztitára a tiszalöki kocsmában.

Kérdésem az, hogy ha már ugye mindenképp el kell patkolni, a hirtelen baleseti/erőszakos halál a szimpatikusabb, vagy inkább az időskori elmúlás, a lassú hanyatlás és enyészet? Lehet saját és szeretteink szempontjait is figyelembe venni. Tessék kommentálni!

(Megjegyzem nincs pontos infóm arról, hogy néznek egy szíriuszi transzvesztitára a tiszalöki kocsmában, de gondolom furcsán.)

Advertisement

KĂ©p: huffingtonpost