Mik√∂zben a hazai sajt√≥ Putyin magyarorsz√°gi l√°togat√°s√°val volt elfoglalva az √Āllami Sz√°mvevŇĎsz√©k (√ĀSZ) sz√©p csendben nyilv√°noss√°gra hozta a Nemzeti Fejleszt√©si √úgyn√∂ks√©g (NF√ú) √°tvizsg√°l√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ √∂sszefoglal√≥ jelent√©s√©t. B√°r r√∂vid cikkek megeml√©keznek a jelent√©srŇĎl, azonban a gazdas√°gi k√©rd√©seken t√ļlmenŇĎen sz√°mos √©rdekes megl√°t√°st tartalmaz a nyilv√°nval√≥an mindenkor f√ľggetlen √Āllami Sz√°mvevŇĎsz√©k √∂sszefoglal√≥ja.


A korrupci√≥s p√©nzek rendszerszintŇĪ √©s int√©zm√©nyes√≠tett eloszt√°s√°r√≥l h√≠rhedt√© v√°lt, L√°z√°r J√°nos √°ltal vezetett szervezetet 2014-ben sz√ľntette meg az Orb√°n-korm√°ny. Az ir√°ny√≠t√≥ hat√≥s√°gi √©s a k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ szervezeti feladatok miniszt√©riumokhoz rendel√©s√©vel az Orb√°n-korm√°ny √°ltal kommunik√°lt c√©l a fejleszt√©spolitikai int√©zm√©nyrendszer egys√©ges szervezeti strukt√ļr√°j√°nak kialak√≠t√°sa, k√∂lts√©gtakar√©kos, hat√©kony √©s egys√©ges mŇĪk√∂d√©s√©nek megteremt√©se volt.

Advertisement

"Null√°ra szor√≠tja le a korrupci√≥ kock√°zat√°t a Nemzeti Fejleszt√©si √úgyn√∂ks√©g megsz√ľntet√©s√©vel √©s az √ļj rendszer bevezet√©s√©vel a korm√°nyzat - jelentette ki kor√°bban a Magyar Nemzetnek a Minisztereln√∂ks√©g fejleszt√©si programok√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°ra. Csepreghy N√°ndor megerŇĎs√≠tette, Magyarorsz√°g 2015 v√©g√©ig a teljes uni√≥s keret√∂sszeget felhaszn√°lja."

Az √Āllami Sz√°mvevŇĎsz√©k a 2007-2013. k√∂z√∂tti idŇĎszakra vonatkoz√≥an rendszerellenŇĎrz√©s keret√©ben √©rt√©kelte az NF√ú, illetve a K√∂zremŇĪk√∂dŇĎ Szervezetek eur√≥pai uni√≥s t√°mogat√°sok felhaszn√°l√°s√°hoz kapcsol√≥d√≥ tev√©kenys√©g√©t. Az √ĀSZ folyamatosan figyelemmel k√≠s√©ri a k√∂z√∂ss√©gi forr√°sok felhaszn√°l√°s√°t, ellenŇĎrz√©seivel t√°mogatja a felhaszn√°l√°s hat√©konys√°g√°nak n√∂vel√©s√©t. A konkr√©t ellenŇĎrz√©s c√©lja t√∂bbek k√∂z√∂tt annak √©rt√©kel√©se volt, hogy a kialak√≠tott szab√°lyoz√°si √©s int√©zm√©nyrendszer hozz√°j√°rult-e az uni√≥s forr√°sok szab√°lyszerŇĪ √©s eredm√©nyes felhaszn√°l√°s√°hoz.

Advertisement

(forr√°s: korm√°ny.hu)

Az √ĀSZ meg√°llap√≠totta, hogy a K√∂zremŇĪk√∂dŇĎ Szervezetek tev√©kenys√©g√ľkkel hozz√°j√°rultak a projektek szab√°lyszerŇĪ megval√≥s√≠t√°s√°hoz, a 2007-2013. idŇĎszakban p√°ly√°zatkezel√©si feladataikat √∂sszess√©g√©ben eredm√©nyesen, a jogszab√°lyi elŇĎ√≠r√°soknak √©s a szerzŇĎd√©seknek megfelelŇĎen ell√°tt√°k, a felt√°rt hi√°nyoss√°gok eseti jelleggel fordultak elŇĎ. A K√∂zremŇĪk√∂dŇĎ Szervezetek az ellenŇĎrz√∂tt p√°ly√°zatok eset√©ben a projekt-megval√≥sul√°s√°t nyomon k√∂vett√©k. Hi√°nyoss√°gok voltak tapasztalhat√≥k azonban a K√∂zremŇĪk√∂dŇĎ Szervezetek projektek megval√≥s√≠t√°sa sor√°n v√©gzett monitoring- √©s ellenŇĎrz√©si feladatainak ell√°t√°sa tekintet√©ben.

Advertisement

Az NF√ú feladatell√°t√°s√°val eredm√©nyesen j√°rult hozz√° az NSRK 104,3%-os szerzŇĎd√©ssel t√∂rt√©nŇĎ lek√∂t√©s√©hez, azonban 11 Operat√≠v Program eset√©ben (KEOP, T√ĀMOP, TIOP, VOP √©s ROP-ok) a 2013. √©v v√©g√©ig a szerzŇĎd√©ses lek√∂t√©s nem √©rte el a rendelkez√©sre √°ll√≥ keret√∂sszeget. A 11 Operat√≠v Program eset√©ben a szerzŇĎd√©ssel le nem k√∂t√∂tt √∂sszeg 2013. december 31-√©n 318,6 Mrd Ft volt.

Az NF√ú forr√°sok felhaszn√°l√°sa sor√°n v√©gzett tev√©kenys√©ge nem tekinthetŇĎ marad√©ktalanul eredm√©nyesnek, mivel a 2007-2013. √©vi k√∂lts√©gvet√©sek m√≥dos√≠tott kiad√°si elŇĎir√°nyzataib√≥l kumul√°lt EU-s t√°mogat√°sokb√≥l 4966,7 Mrd Ft, azaz a forr√°sok 70,6 %-√°nak kifizet√©se val√≥sult meg.

Advertisement

Az ellenŇĎrz√∂tt idŇĎszakban a szab√°lytalans√°gok k√∂z√ľl jellemzŇĎ volt a k√∂zbeszerz√©si, valamint a gazdas√°gi neh√©zs√©gek miatt nem megfelelŇĎen megval√≥sul√≥ projektek miatti szab√°lytalans√°g. A szab√°lytalans√°gok sz√°ma 2008. √©vi 5 db-r√≥l a 2013. √©vben 1623 db-ra emelkedett.

A kifizet√©sek felf√ľggeszt√©s√©re a 100 db fejleszt√©si √©s 30 db atipikus projektbŇĎl 25 esetben ker√ľlt sor a megval√≥s√≠t√°s idŇĎszak√°ban, a szerzŇĎd√©ses viszony m√≥dos√≠t√°s√°t 89 esetben hajtott√°k v√©gre, k√∂lts√©gn√∂vekm√©ny a mintav√©tellel √©rintett projektek 20 %-√°ban fordult elŇĎ. A k√∂lts√©gn√∂vekm√©nyt saj√°t forr√°sb√≥l vagy hitelbŇĎl fedezt√©k a kedvezm√©nyezettek.

Advertisement

Az ellenŇĎrz√∂tt t√©telek sokas√°gra t√∂rt√©nŇĎ kivet√≠t√©se eredm√©nyek√©nt a fejleszt√©si c√©l√ļ t√°mogat√°sokra vonatkoz√≥ kifizet√©sek legal√°bb 10,3 %-ban nem feleltek meg a szerzŇĎd√©ses jogviszonyban foglaltaknak, mert a nyilv√°ntart√°s nem volt √∂sszhangban a beny√ļjtott kifizet√©si ig√©nyl√©sekhez kapcsol√≥d√≥ elsz√°mol√°sokkal, amelyet hi√°nyp√≥tl√°s keret√©ben p√≥toltak. Az atipikus foglalkoztat√°si form√°k √∂szt√∂nz√©s√©re szolg√°l√≥ forr√°sok t√°mogat√°si szerzŇĎd√©ssel t√∂rt√©nŇĎ lek√∂t√©se nem tekinthetŇĎ eredm√©nyesnek, mert 2013. √©v v√©g√©ig a teljes keret 80%-a, 3,2 Mrd Ft ker√ľlt lek√∂t√©sre.

A jelent√©s javaslatot is tett L√°z√°r J√°nos r√©sz√©re, b√°r ŇĎ val√≥sz√≠nŇĪleg nem ez√©rt k√≠s√©ri kiemelt figyelemmel a t√°mogat√°sok kifizet√©seit:

Kiemelten k√≠s√©rje figyelemmel a t√°mogat√°sok kifizet√©seit az EU-s forr√°sok teljes k√∂rŇĪ felhaszn√°l√°sa √©rdek√©ben, hogy az EU Bizotts√°g az "n+2" idŇĎszak v√©g√©n automatikusan ne vonja vissza a t√°mogat√°sok elŇĎfinansz√≠roz√°ssal vagy idŇĎk√∂zi kifizet√©ssel m√©g nem √©rintett r√©sz√©t.

Advertisement

Igazi csemeg√©t rejteget a dokumentum utols√≥ n√©h√°ny oldala, ahol az √ĀSZ jelent√©s tervezet√©re t√∂rt√©nŇĎ v√©lem√©nyez√©sek kapcs√°n betekint√©st nyerhet√ľnk a v√©gsŇĎ jelent√©s kialakul√°s√°nak folyamat√°ba is:

Az EMMI k√©pviselet√©ben Balog Zolt√°n igyekezett megmagyar√°zni p√©ld√°ul, hogy az ESZA nKft. munkaterv√©nek a j√≥v√°hagy√°s√°t k√∂lt√∂z√©s miatt nem tudta az ellenŇĎr√∂k rendelkez√©s√©re bocs√°tani, azonban az √ĀSZ a kreat√≠v √©rvel√©st nem tudta elfogadni √©s nem fogadta el azt a megl√°t√°st sem, hogy a T√ĀMOP √©s TIOP projektekhez kibocs√°tott √ļtmutat√≥val eleget tett az √°ltal√°nos t√°j√©koztat√°si k√∂telezetts√©gnek a t√∂bbi projekt tekintet√©ben is.

Advertisement

A Varga Mih√°ly √°ltal vezetett NGM √©rtetlens√©g√©nek adott hangot, hogy mi√©rt pont az ŇĎ k√©t projektj√ľk lett atipikus foglalkoztat√°si form√°k √∂szt√∂nz√©s√©re programban eredm√©nytelennek kiemelve, mondv√°n "a rendelkez√©sre √°ll√≥ forr√°s t√°mogat√°si szerzŇĎd√©ssel val√≥ lek√∂t√©se ugyan nem teljesk√∂rŇĪ, de kir√≠v√≥nak sem tekinthetŇĎ az elmarad√°s." Ezek szerint teh√°t enn√©l j√≥val t√∂bb eredm√©nytelennek tekinthetŇĎ projekt van, amit sajnos az √ĀSZ nem vizsg√°lt.

L√°z√°r J√°nos - aki az NF√ú-t 2013-t√≥l vezette a megszŇĪn√©s√©ig - m√°r a jelent√©sben is magyar√°zni akarta a 70,6 %-os bizony√≠tv√°nyt, ez√©rt k√©rte az √ĀSZ-t, hogy az al√°bbi bekezd√©ssel eg√©sz√≠ts√©k ki a jelent√©st: "Az indik√°torn√°l nem ad val√≥s k√©pet, ha a t√©ny√©rt√©ket idŇĎar√°nyosan sz√°m√≠tott c√©l√©rt√©khez hasonl√≠tjuk, mivel az indik√°tor csak a lez√°rt projektek kifizet√©seit tartalmazza, ami nem idŇĎar√°nyosan egyenletesen n√∂vekszik. K√ľl√∂n√∂sen jelentŇĎsen befoly√°solj√°k az indik√°tor √©rt√©k√©t a nagy beruh√°z√°si projektek, ezek teljes vagy egyes szakaszainak v√©grehajt√°sa 2014- 2015-ben fejezŇĎdik be, akkor lehet a projektet lez√°rni, √©s akkor lehet az indik√°tor sz√°m√≠t√°s√°ba ezen projektek kifizetett t√°mogat√°s√°t is figyelembe venni. Ez is indokolja, hogy a VOP indik√°tor √©rt√©ke csak kevesebb, mint 1/3-a a teljes kifizet√©snek.", aminek a k√∂zz√©t√©tel√©t a jelent√©sben az √ĀSZ elutas√≠totta.