Utazott már idén a hármas metróval? Szeretne jövőre is? Mi lenne, ha nem költenénk erre a napi szinten alig 1 millió utast kiszolgáló vén csatalóra, inkább építenénk villamost Hódmezővásárhely és Szeged közé? Hogy Ne? Pedig a villamos két vidéki város közé jóval több lehetőséget tartogató feladat! Tárgyszerű mutyik-revü alant – „míg szendereg a Lázár János, álmában csönget egy picit"


Ismét fellángolt a vita a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamos-vonat kapcsán. Tősgyökeres vidéki ember révén, évekig szegedinek vallhattam magam, ezért bátran ki merem jelenteni, hogy az égadta világon semmi értelme nincs oda villamost építeni. Illetve ez ebben a formában nem igaz: értelme ugyan van, csak sajnos talán nem a prioritási piramis csúcsáról választott problémát a nagypolitika. Mintha a Vitézy-vezette BKK-nak lett volna ötlete, mire lehetne 20 milliárd Ft-ot elkölteni. És talán még a szögediek vagy a vásárhelyiek is azt mondták volna, ha bárki kérdezi őket, hogy életveszélyes metróra költeni lehet hogy fontosabb, mint egy vásárhelyi fényvillamos.

Advertisement

Különösen abban az időszakban, amikor a 3-as metró továbbra is pénzhiányában halogatott felújítása kapcsán a BKK az elégtelen és elégséges szolgáltatási színvonal és biztonság között kényszerül lavírozni. Csak összehasonlításképp: a 3-as metró legkisebb utasforgalmú megállójának a keresztmetszeti utasszáma egy átlagos napon is meghaladja a 70.000-et, míg a tram-trailt napi 7.000-8.000 ember fogja előre láthatóan igénybe venni.

Ha pedig egy olyan beruházásról hallok, aminek még a kedvezményezettek szerint is csak annyi értelme van, hogy uniós pénzből épül, akkor ott érdemes bekészíteni a mutyimérőt. Mutyit mérni egyébként elsősorban a projektek elején érdemes, hiszen így sikeresen kipumpálható a projektből pénz még akkor is, ha az egyébként valami miatt később mégsem jön létre. Pont ez a lényeg, hogy kalapácsütés nélkül tervezzük és jogilag védjük a semmit. Nincsen értelme, igaz? Mutatom, hogy megy ez:

Az előző mutyismereti bejegyzésemben már bemutattam, hogy milyen szavakat érdemes keresni a különböző beszerzési és pályázati felhívásokban, és szerencsére a mutyijelzőm nem hagyott cserben ezúttal sem. A kivitelezés előkészítése kapcsán ugyanis gyorsan a látótérbe került egy frappáns nevű cég: Ész-Ker Kft. Ők látják el ugyanis a pályázat kapcsán a közbeszerzési tanácsadói tevékenységet. Ami ennél is izgalmasabb, és a végén lövöm majd le a poént: ők lettek a költség-haszonelemzés készítése projekt esetében a lebonyolító szervezet is.

Advertisement

Ez nem meglepő, mert Hódmezővásárhely rendkívül fontos partnere lehet az Ész-Ker Kft.; már 2007-ben 129 600 000 Ft-ért szerződést kötött közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtására a Lázár János által vezetett várossal.

De az Ész-Ker Kft.-nek jól megy mostanában is egyébként, a tavalyi évben például 150.000.000 Ft osztalékot tudott fizetni a tulajdonosoknak, nettó 511.000.000 Ft árbevétel mellett. Nem csoda, hiszen az egyik legkedveltebb FIDESZ-közeli cég a 444 infografikája szerint is. Ha pedig cégről beszélünk, akkor annak tulajdonosa is van, ez esetben pedig a többségi tulajdonos nem más, mint Kárpáti Péter György.

Advertisement

De vajon kicsoda ez a Kárpáti Péter György? Ezt a kérdést mások is feltették már, például a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület 2013. február 06-án megtartott ülésén:

"Szili Balázs : Első kérdésem, miért nem volt ez nyilvános? Mind a Magdolna Negyed Program, mind az összes többi közbeszerzést az Ész-Ker Kft. nyerte el, amely egy 3 milliós cég. Ilyenből kb. 30.000 van az országban. Kíváncsi lennék, hogy sikerült pont erre rátalálni?

Jakabfy Tamás: A kérdésem ezzel az új céggel kapcsolatos. Az ÉSZ-Ker Kft. tulajdonosa és képviselője Kárpáti Péter György nevű úri ember. Kéri, cáfolják meg, hogy ez a Kárpáti Péter György nem ugyan az, mint az a Kárpáti Péter György, aki a Posta Banknak a VIP listáján szerepelt a '90-es években."

Advertisement
Illustration for article titled Lázár János villamossal álmodott

Válaszokat a jegyzőkönyvben nem kapunk, de a hivatalos céginformációk alapján az Ész-Ker Kft. e-mail címe a ceuconsulting.eu oldalra vezet, ami jelenleg át van irányítva www.kozbeszonline.hu weboldalra. A CEU Consulting Kft. Rubik-kockás tanulmánya miatt sokak számára már ismerős lehet. A két cég közös múltját tanácsadási szerződés is bizonyítja. Tanácsadás szigorúan közbeszerzési értékhatár alatt, de még így is a közbeszerzendő érték 12,7%-ért. Az érték pedig nem volt más, mint a Projektmenedzsment és a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítőjének a kiválasztása 62.000.000 Ft-ért, egy tervezett útépítés kapcsán. Ismétlem: a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítőjének a kiválasztása került ennyibe. És igen, annak a siófoki elkerülő útnak az építése kapcsán, ami nemrég minden idők legdrágább útszakaszaként vonult be a köztudatba. Talán lehet, hogy mégsem csak a műtárgyak miatt lett ez az útszakasz ilyen drága?

Advertisement

Az Ész-Ker Kft. saját weboldala, a www.eszker.eu egyébként el sem érhető, de gondolom a marketing nem elsődleges szempont egy ilyen jól jövedelmező közegben. A www.kozbeszonline.hu weboldal biztonsági tanúsítványa több, mint egy éve, 2013.11.21-én lejárt, így azóta érdemben nem valószínű, hogy bármire is használnák, azonban ezen az oldalon a két cég logója még egymás mellett szerepel. Mielőtt továbbmennénk, érdemes külön is megemlékezni erről a weboldalról, hiszen ezen weboldal szolgáltatásait korábban 21.600.000 Ft-ért sikerült az Ész-Ker Kft. szellemi termékeként eladni a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és 7.900.000 Ft-ért Érd Önkormányzata számára egyaránt.

Előbbinél mondhatnám, hogy hatalmas szerencsénkre, hiszen mellette csak az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált Provital Zrt. és az a Nagy és Pál Ügyvédi Iroda pályázott, amelyik számomra érthetetlen módon kerülte el eddig a jól megérdemelt reflektorfényt. Az pedig, hogy a Nagy és Pál Ügyvédi Iroda is indult egy szoftverbeszerzésen senkit se lepjen meg, hiszen tudjuk: nincs elég IT-cég Magyarországon. Érdnél pedig a szerencse nem is lehet kérdés: megint csak 100.000 Ft-on múlt, hogy egyáltalán közbeszerzést kelljen kiírni.

Advertisement

A fő kérdésre a választ végül a cégjegyzéki adatok adják meg, hiszen az Ész-Ker Kft. székhelyére korábban egy másik cég, a Globe Trotters Kft. is be volt jegyezve, melynek tulajdonosa történetesen ugyancsak Kárpáti Péter György volt.

Ez volt az a társaság, amellyel kapcsolatban, korábban, a Millenáris-botránnyal összefüggésben zajló nyomozás derítette ki, hogy az általa importált ötszázezer óra behozatali ára (darabonként egy dollár, azaz kb. 250 forint) és vásárlási ára (805 forint) közötti összegből mintegy 200 milliós tiszta hasznot elkönyvelő Globe Trotters Kft. tulajdonosa, Kárpáti Péter György - akit sajtóértesülések szerint egy ideig hűtlen kezeléssel is gyanúsítottak - nem tudta, hogy az egyébként semmilyen más tevékenységet nem folytató társaság bevétele esetleg hűtlenül kezelt állami pénzből származik.

Advertisement

A védekezés eredményes lehetett, hiszen a jelek szerint Kárpáti Péter György ma sem áll foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, sőt, a cége sorra nyeri a KEOP konstrukciók kapcsán a közbeszerzéseket, illetve a tram-trail engedélyezési tervek félmilliárdos projektje esetében az Ész-Ker Kft. a lebonyolító szervezet is egyben. Úgy tűnik tehát valóban megtalálták a megfelelő vállalkozást a költség-haszon elemzés projekt lebonyolításához és a közbeszerzési tanácsadáshoz.

Share This Story

Get our newsletter