Mi a közös a magyar labdarúgó válogatott játékosainak 74%-ban, vagy az U21-es keret 70%-ban? Az, hogy mindannyian az év első felében születtek! Tényleg márciusban születnek a válogatott focisták, vagy az öreg Merton-nak van valami más magyarázata?

"Akinek van, annak adatik." - Máté 25:29

A Kuvait ellen június 6-n nevezett válogatott játékosok közül 14 az év első felében került anyakönyvezésre, és csupán 5 született július 1. után. Többen születtek csak márciusban a csapatból, mint a második félévben összesen. Hasonlóan, az U21-es keret (június 7, Albánia) 14 tagja első félévi, és mindössze hatan tortáznak júliustól decemberig. Vagy valami van a tavaszi szélben, ami ezeket a srácokat megfújja, vagy valami más stikli lehet a dologban.

Egy lehetséges magyarázat az ún. Máté-effektus, melyet először Robert Merton írt le, akinek egyáltalán nem a sport járt a fejében. Később Kanadában alkalmazták először az NHL előszobáját adó junior ligák kiválasztási mechanizmusainak elemzésére. Ott azt tapasztalták, hogy a január 1-i dátum, amely elválasztja a korosztályokat, erősen befolyásolja, hogy kik kerülnek kiválasztásra. Mivel 6-12 éves korban még nagyon sokat számít 10-12 hónap előny, az edzők és játékosmegfigyelők sokszor összetévesztik a relatív korból adódó nagyobb termetet és fejletebb mozgáskoordinációt a tehetséggel. Az elválasztó dátum után következő hónapok szülöttei gyakrabban kerülnek kiválasztásra a kiemelt csapatokba, a területi válogatottakba, aminek folyamányaként jobb edzőkkel több munkát végeznek, több mérkőzésen lépnek pályára. A befektetett extra munkának aztán többnyire meglesz az ereménye, mondhatni a jóslat önbeteljesítővé válik.

Jelenleg azt vizsgálom, hogy 1976-ig visszamenőleg kimutatható-e a jelenség a magyar fociban, illetve hogy más, Magyarországhoz hasonlítható focikultúrájú/méretű országokban mi a helyzet. Ha esetleg van hozzáférésed kapcsolódó adatokhoz (foci akadémisták születési dátumai, korosztályos válogatottak születési dátumai, stb.), vagy értelmes működésre tudod bírni az adatbank.mlsz.hu-t, kérlek ne habozz jelentkezni!