This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Magyarország hadban áll, a vereség elkerülhetetlen

Az ellenség a drogok, illetve azok egy része, amiket nem tartunk itt Közép-Európában elfogadhatónak. Miért megnyerhetetlen a drogok ellen vívott háború?

Advertisement

A fenti videóban Peter Christ amerikai nyugdíjas rendőrkapitány fejti ki véleményét a kábítószerek ellen vívott háborúról, ami bő 40 éve tart a USA-ban. Sajnos megállapításai ülnek hazánkra is, iskolarendőrökkel és kétes hatású dizájner drogok felé tereléssel megtámogatva egyre inkább. Nem kell *drogosnak vagy totálisan szabadelvűnek lenni, hogy az ember belássa, jelenleg alkalmazott eszközeinkkel esélytelenek vagyunk.

(*Drogos: Ez mondjuk érdekes kifejezés/értékítélet egy olyan országban, ahol becslések szerint a teljes lakosság 8%-a alkoholista.)

A Rendőrök a Tilalom Ellen szervezet vezetőjének főbb gondolatai a témában:

A rendőrség elsődleges feladata a polgárokat megvédeni EGYMÁSTÓL. A drogok ellen folytatott háborúban MAGUKTÓL próbáljuk megvédeni embertársainkat. Erre a rendőrség nem alkalmas, ez a család, az oktatás, az egyház és az egészségügy területe.

A szesztilalom alatt, 1920-tól 1933-ig a gyilkossági ráta folyamatosan emelkedett az USA-ban. 1933-ban legalizálták a szeszfogyasztást, 1937-re visszaállt a gyilkossági ráta az 1919-es szintre, noha épp a nagy gazdasági világválság mélypontját élte meg az ország.

A legalizáció nem a drogokról szól, hanem a bűnözőkről, akiknek a jelenlegi rendszer komoly megélhetést biztosít és akik révén erőszakos bűncselekményeket produkál.

A Nixon által 40 éve meghirdetett drogháború alatt a kábítószerek könnyebben elérhetőek, olcsóbbak és tisztábbak lettek.

Az USA-ban van a világ legnagyobb büntetésvégrehajtási rendszere. Ugyanakkor nincs egyetlen drog-mentes börtön sem az Államokban. Ha ebben a maximálisan ellenőrzött rendszerben nem lehet ezt elérni, hogy érnénk el szabad emberek között?

A drogok elleni háború megnyerhetetlen, az emberek mindig is kábítani fogják magukat. A kérdés az, ki irányítsa a piacot? Gengszterek és terroristák, vagy szabályozott keretek között a többségi társadalom?

A drog-kérdést nem fogja megoldani a legalizáció, ez, ahogy az alkohol és a dohányzás is, oktatási és egészségügyi probléma. A kábítószer front az egyetlen, ahol egy oktatási és egészségügyi problémát elsősorban a bűnüldözés és igazságszolgáltatás keretei között próbálunk orvosolni.

Az USA-ban évente 450 ezer ember hal meg dohányzás következtében, 150 ezren az alkoholnak köszönhetően és 30 ezren illegális szerek használata miatt. Ha teljes tiltás annyira jó ötlet, akkor miért nem így kezeljük a sokkal durvább társadalmi következményekkel járó ivást és dohányzást?

70 milliárd dollárt (15.300 milliárd forint, durván az éves magyar GDP fele) költenek évente a drogok ellen vívott háborúra. Nem lehetne ezt hatékonyabban elkölteni? Mi van a szabályozott kereskedelemből származó adóbevételekkel és munkahelyekkel?

Szaúd-Arábiában a drogcsempészeket kivégzik. Ha ez a szigor működne, nem vágnának le újabb fejeket minden évben, elmúlna a probléma. Még ilyen elrettentés mellett is van kereslet és kínálat.

A totális tiltás már Istennek sem működött. Szabad akaratot adott Ádámnak és Évának, majd megtiltotta, hogy a Tudás Fájának gyümölcséből egyenek. Az eredményt mindenki ismeri.

Share This Story

Get our newsletter