--

Miért jó forgatókönyveket olvasni?

Röviden: minumum megspóroltat egy mozijegyet, ha úgy adódik. Vagy oktathat belőle.

Hadd szögezzem le először, hogy hülye szokásaim vannak: koncertfilmeket nézek, hangoskönyveket hallgatok és film-forgatókönyveket olvasok. Ennyiből persze befőttesüvegből ihatnám a paprikáskrumplit, kanalazhatnám a sört, úszhatnék a porban és lapátolhatnám az esővizet. Esetleg csukázó előkével mehetnék a szarvasra.

Mi az a forgatókönyv?

Igazából nevében a válasz: a forgatókönyv egy keletkező film forgatási vázlata. Nagyjából olyasmi, mint a vakoknak készült hangsáv a DVD-ken, mely elmeséli legfőbb vonalakban, hogy mi zajlik éppen a képernyőn. Ezt írhatja egy vagy több ember is (a hollywoodi szuperprodukcióknál általában egész csapat dolgozik rajtuk, többszörösen átírják, míg a producerek úgy ítélik meg, hogy minden korosztály, kisebbség, vallási felekezetű embernek megfelel). Több verzióját különböztethetjük meg:

  • treatment: pár oldalas vázlat a cselekmény összefoglalásával
  • scriptment: kb. 20-30 oldalas kivonat, mely a tömör összefoglalók mellett részletes dialógus-, vagy cselekmény-kifejtéseket is tartalmaz
  • script/screenplay: a teljes forgatókönyv
  • storyboard: egy képregény-szerű, részletesen kidolgozott kvázi forgatási napló, mely útmutatóul szolgál a különböző kamerabállításokhoz is; ritkán alkalmazzák teljes forgatókönyvek letérképezéséhez, általában akciójelenetekhez használják
Advertisement

A leggyakrabban, ill. legkönnyebben hozzáférhető változat a szkript, ami pontosan így néz ki:

A szkript nagyon szigorú formai előírásokhoz kötött, melynek fő rendezőelve, hogy egy oldal hozzávetőlegesen egy percnyi filmet jelent. Így lesz egy száz oldalas forgatókönyv száz perces film. Jobbára azért van erre szükség, hogy már szó szerint messziről meg tudja mondani a producer, hogy mekkora volumenben dolgoznak majd.

Miért jó forgatókönyvet olvasni?

Mert kivágja mindazt, ami egy regényt "lassít" és sokkal egyszerűbb és rövidebb leírásokat tartalmaz. Annyira könnyen követhető, hogy én időnként angol oktatásához is szoktam használni kezdőknek. Főleg azok a jelenetek a legalkalmasabbak pl. szavak tanulására, ahol egy dekányi szöveg nincsen.

Advertisement

Nem hiszi? Pedig milyen tök jó már!

Részlet a Rocky-ból:

INT. ROCKY'S APARTMENT - PRE-DAWN

The following morning, Rocky's ALARM CLOCK GOES OFF at exactly four A.M. Not accustomed to rising this early, with great difficulty Rocky staggers to his feet and wavers to the bathroom. He turns the light on and roaches scatter.

At the top of the mirror hang the telegrams. Rocky fills the basin and submerges his face in cold water.

Rocky sways to the icebox and removes a dozen eggs. He cracks five raw eggs into a glass and downs it in one swill... his body quivers.

EXT. STREET OF ROCKY'S APARTMENT - PRE-DAWN

Rocky steps outside. He is dressed in a well-worn sweat suit with a hood, gloves and sneakers. It is pitch dark and his steaming breath attests to the cold.

He begins running down the center of the deserted street. He can only be clearly SEEN as his form passes beneath the street lamps.

Two garbage men stop hoisting cans to watch him pass.

EXT. ART MUSEUM STAIRS - DAWN

Rocky stands at the base of an overwhelmingly steep flight of stairs. He stares up at the stairs that nearly disappear into the morning gray. Taking a deep breath, he starts up. From the start, he looks out of shape and halfway up his legs give way. Standing, he brushes off and descends the stairs.

Meg aztán órán el lehet játszani a szerepeket is, akár az egész osztályt bevonva:

Rocky's and Apollo's fans are aggressively competing against each other... chanting, 'Creed, Creed, Creed.'

Rocky's fans counter by bellowing, 'Rocky, Rocky, Rocky.'

Meg aztán jó ez csak olvasgatni: felül az ember a vonatra, és a fejében végignézett egy filmet mire megérkezik célállomására.

Advertisement

De még mindig nem válaszoltál: miért is jó forgatókönyvet olvasni?

Mert sokszor fent van a neten, jóval azelőtt, hogy a film kijött volna. Ezt olvasgatni ezerszer jobb, mint később egy kamerás felvételt nézegetni. Úgy ön művelődni is tud idegen nyelven, másfelől megspórol magának egy fejfájást, na meg a mozijegyet, ha éppen tré lett a film.

Advertisement

Hol férhetek hozzá?

Elég sok ilyen oldal létezik, de újabban elkezdték szorongatni őket a stúdiók. De pl. itt van még az imsdb.org, vagy a simplyscripts.com sok egyéb mellett. Ne lepődjön meg, ha kedvenc filmjét pont nem fogja találni, azokat szépen mind leszedegetik, gyöngyszemet azonban így is talál.

Advertisement

Nosza, olvasásra fel!

Kép forrása

Forgatókönyv-részlet forrása: imsdb.org

Share This Story

Get our newsletter