Bármilyen hihetetlen, nem kell Oravecz Nóra gondolatait lapozgatni, hogy valaki álmai megvalósításán törje a fejét. Itt van pl. egy ember, aki megépíti saját autóját Le Mansra.

Orosz Péter már körbejárta a Le Mans-i témát nemrég, én pedig beszélgettem egy emberrel aki oda igyekszik. Portré, interjú - amit akartok.

Advertisement
Illustration for article titled Na, ez az igazi kickstater - autót Le Mansra
Advertisement

Nicolas Perrin neve biztosan nem mond semmit még az autósport rajongóinak sem - sok más sorstársával együtt -, pedig konkrétan versenyautókat tervez megélhetési célzattal. Ez a francia mérnök srác konkrét heteket töltött el Le Mansban a depóban, dirigálva a versenyzőket, ült a számítógép előtt hónapokat, hogy megrajzolja a Williams Forma 1-es autókat, és természetesen maga is versenyzett. Legújabban álmát rajzolgatja - sőt, építi -, egy autót mellyel versenybe száll az Audi, Porsche, Toyota és jövőre a Nissan teljes mezőnybitorlásával.

Régen gokartoztam, de nem volt igazán pénzem versenyezni, ezért inkább szerelőként dolgoztam. Először csak tisztogattam a gépeket, aztán az alvázon dolgoztam, később pedig komolyan versenyeztem. A Le Mans-i 24 órás gokartversenyen mentem olyan nevek ellen, mint Sébastian Bourdais. Szerettem vezetni, de a mérnöki része is vonzott, ezért elkezdtem mérnöknek tanulni Párizsban.

Advertisement

A cél a Forma 1 lett volna eredetileg, a lehetőség azonban váratott magára, így a Courage LMP1-es sportautócsapathoz csatlakozott versenymérnökként.

Illustration for article titled Na, ez az igazi kickstater - autót Le Mansra

Mindent nekem kellett csinálni, az alkatrészek megrendelésétől az autó tervezésén át a szélcsatorna tesztekig, és persze én ültem a depóban 24 órán át. Folyamatosan dolgoztunk, hétvégéken is, de szerettük a munkánkat.

Advertisement

Hamarosan megnyilt a lehetőség a Williams Forma 1-es csapatnál, Nicolas aerodinamikai mérnök lett.

Amikor a csapathoz érkeztem, akkor a pilótákkal dolgoztam. Először Mark Webberrel és Nico Rosberggel, később Alexander Wurzzal és Nakadzsima Kazukivel is. Nem volt túl jó formában a csapat akkoriban, mely frusztrált kicsit, ezért át is nyergeltem az aerodinamikára teljesen.

Advertisement

A Forma 1-gyel ellentétben a sportautók világában ekkor zajlott robbanásszerű fejlődés. Az Audi világverő lett dízelmotorjával, hatalmas harcokat vívva a Peugeot hasonló próbálkozásával. Szép lassan bekúsztak a nagy autógyártók, és az FIA megpedzegette a korábbi világbajnokság újraszervezését. Nicolas pedig elgondolkodott egy saját autó tervezésén.

2012-ben - húsz év kihagyás után - újraindult a sportautó VB és ott volt azok között, akik a technikai szabályozásért voltak felelősek 2014-re és az elsők között rajzolta meg autóját a top kategóriához, a szabályoknak megfelelően. Azonban nem tervei eladásán, hanem megépítésén gondolkodott és elindította saját csapatát Perrinn myTeam néven, hogy 2015-re már ott legyenek a VB rajtrácsán.

Advertisement
Illustration for article titled Na, ez az igazi kickstater - autót Le Mansra

Egy autó üzemeltetése a VB során mintegy 8 millió Euróba kerülne. Ez töredéke annak, amit pl. az Audi költ. Azért kerülne nekünk csak ennyibe, mert nyílt innovációs modell alapján dolgozunk. Ingyen osztunk meg információt, cserébe bárki besegíthet. Sok minden történik a fejlesztés során egyetemeken keresztül. Persze nem tudunk mindenkinek munkát adni a keretek szűkössége miatt.

Advertisement

A kereteket ráadásul tagsági rendszer alapján próbálja felpörgetni. Bárki lehet a csapat tagja, aki regisztrál honlapján. 30 fontért cserébe pedig megkapja az összes belső információt, beleértve az autó minden egyes tervrajzát - páratlan és világelső kezdeményezés, bármilyen világbajnoksági törekvést figyelembe véve.

A tagsági rendszer elsődleges célja persze nem az anyagi feltételek megoldása (kvázi lehetetlen lenne), hanem a szponzorok előtt jó színben való feltűnés.

Bármit is teszünk most, minden azért történik, hogy vonzóvá tegyük magunkat jövőbeli befektetőink előtt. Ha egy találkozóra megyek egy potenciális szponzorral, még akkor is bizalommal tudnak fogadni, ha semmit sem tudok felmutatni - pontosan azok miatt az emberek miatt, akik már támogatnak engem. Nem az általuk összedobott pénz az ami feltétlenül előrevisz, hanem a potenciál amit bennük látnak a befektetők. Itt van ez a csomó ember aki már követ, és amint nagyobb dolgokba vágok bele, úgy növekszik a támogatottságom. Ezzel tudom eladni magam.

Advertisement

A csapat eddigi legnagyobb dobása éppen a cikk írásának pillanatában zajlik, a tervrajzok alapján Nicolas egy életnagyságú modellt építtet, hogy azáltal csapjon némi hírverést.

Illustration for article titled Na, ez az igazi kickstater - autót Le Mansra

Most készül a modell, a Birmingham-közeli tagok meg is nézhetik hogy épül az elkövetkezendő bő egy hónapban, találkozhatnak velünk, beszélgetünk. Augusztus elején trélerre rakjuk és körbeutaztajuk az Egyesült Királyságban egy hónapon át, szeptember-októberben pedig Európában tervezünk egy nagy körutat. A célállomásokat a tagok javasolhatják.

Advertisement

Le akarod parkoltatni a gépet Szily Laci horgászanyája előtt? Nosza!

Ha tag vagy és történetesen Magyarországon élsz, és szeretnéd, hogy a csapat elmenjen a lakhelyedre és meglátogassa az iskolát, ahova a gyerekeid járnak, szólj nekünk, feljegyezzük a naptárunkba, és úgy alakítjuk a körutat, hogy lehetőleg mindenki beleférjen.

Advertisement

További részleteket a projektről ezen a címke-kollektíván olvashatsz, persze ha tudsz angolul és érdekelnek a technikai részletek. A hivatalos honlap pedig itt érhető el.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter