[UPDATE: Ha így játszik a Denver, akkor jöhet az összes divatdrukker, pont leszarom. Manning 7 TD-t passzolt az idénnyitón, a Superbowl győztes Ravenst egyszerűen lelépte a Broncos a második félidőben.]

Nehéz most Denver szurkolónak lenni, legalábbis nekem. Amióta Peyton Manning a Broncoshoz igazolt, és tavaly kiderült, hogy a feje sem esik le a helyéről, a Denver újra az esélyesek között van emlegetve az órákon belül induló NFL szezonban. Ez önmagában talán még jó is lenne, de jöttek vele a divat drukkerek is, és velük, illetve favoritnak szurkolni rém unalmas. Soha nem értettem például a (nem helyi) ManUtd, Reál vagy akár Bayern szurkolókat.

Advertisement

Persze a Denver az európai fociban megszokott favorittságtól azért messze van szerencsére. Köszönhető ez a franchise rendszerű ligának (nincs feljutás/kiesés), a fizetési plafonnak (sapka az eszed tokja) és az éves újoncválasztás (draft) esély-kiegyenlítősdijének. Számomra felfoghatatlan, hogy pár elitklub bajnoki keringőjéhez Spanyolországban (30 év alatt 5 bajnokcsapat) vagy Angliában (5 bajnokcsapat a PL-ben összesen) minek aszisztál többtucat másik. Hogy lehet úgy nekivágni minden bajnokságnak, hogy a 4-18. helyre pályázik a csapatok nagy része? Értem én, hogy az Evertonnál az az ünnep, ha verik a Liverpoolt, de ez a leosztás a földesúr-jobbágy viszony undorító felélesztése és a csalások melegágya. Európában kiscsapatként egyszerűen rendszer szinten kevesebb jogod van, mint a sokszoros bankrollal induló nagycsapatoknak. Ha meg a végén úgysem nyerhetsz, miért ne boltolnál le pár meccset? Na ezért is nézek inkább hajnalban amifocit, mint délután labdarúgást.

Visszakanyarodva az NFL-hez, természetes, hogy az amerikaifocival többnyire alig egy évtizede ismerkedő magyar szurkolók egy-egy karizmatikus játékos, vagy egy-két jobban sikerült szezon alapján választanak csapatot. Ugyanakkor az mondjuk szégyenteljes volt, amikor a New England Patriots harmadik Superbowl győzelme után szinte a fél magyar enefel társadalom Pats drukker lett. A rákövetkező évben meg hirtelen megszaporodtak a Steelers fanek. A mindenkori bajnokért, a nagycsapatért rajongás furcsa egy olyan országban, amely történelme során általában kiscsapat volt, az igazi underdog, akit a nagyok nem hagytak nyerni. Reálnak, ManUtdnek olyan szurkolni (nem helyiként), mint a töröknek szurkolni Mohácsnál, vagy a Szovjetúniónak '56-ban. Lehet fogadásban megteszem őket, de kit érdekel ha nyernek, mindenki ezt várja tőlük. Ezzel szemben az USA-ban, amelyik aztán az igazi nagykutya, komoly underdog-kultúra van, minden sportújságíró és semleges szurker álma az esélytelen győzelme, az "upset".

This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

Mostanában nem nagyon írtam a témában (lásd régen), így magyar NFL tartalmakat szinte egyáltalán nem fogyasztok, de még így is feltűnt, hogy Manning egy rakás hazai drukkert hozott a Broncosnak. Korábban kb. négy hazai Denver szurkolót ismertem (Árpát nem számítva, mert ő Oakland szurker is, ami kizáró ok), most meg dugják ki a fejüket, mint eső után a gombák. Mi lesz itt, ha nyer is valamit a Broncos? És akkor ezen a ponton be kell valljam, mekkora képmutató vagyok; 1999-ben lettem Denver fan, amikor a legendás John Elway vezetésével épp sorozatban másodszor nyert a csapat Superbowlt. Egyetlen mentségem, hogy épp Coloradoban éltem. Hát így megy ez.