Az elm√ļlt egy √©vben m√©ltatlanul kev√©s sz√≥ esett a magyar korm√°nyzati politika egyik legfontosabb vesszŇĎparip√°j√°r√≥l, a stadion√©p√≠t√©sekrŇĎl √©s k√ľl√∂n√∂sen a m√∂g√∂tte h√ļz√≥d√≥ int√©zm√©nyrendszerrŇĎl. A ter√ľletet jelenleg a Nemzeti Sportk√∂zpontok ir√°ny√≠tja, mely k√∂lts√©gvet√©si szervk√©nt funkcion√°l, √©s amelynek Alap√≠t√≥ Okirat√°t Balog Zolt√°n Emberi ErŇĎforr√°sok Minisztere √≠rta al√°.

A k√∂vetkezŇĎ √©vekben a Pusk√°s Ferenc Stadion √ļjj√°√©p√≠t√©se, illetve a majdani olimpi√°ra t√∂rt√©nŇĎ esetleges felk√©sz√ľl√©s kapcs√°n t√∂bbsz√°z-milli√°rdos beruh√°z√°sok sorsa m√ļlik majd az int√©zm√©nyen, √≠gy √©rdemes √°ttekinteni mindazt, amit a szervezetrŇĎl, illetve k√ľl√∂n√∂sen annak vezetŇĎj√©rŇĎl, V√≠gh L√°szl√≥r√≥l tudni lehet, akit a v√°ltozatoss√°g kedv√©√©rt Dr. Seszt√°k Mikl√≥s Nemzeti Fejleszt√©si Miniszter nevezett ki miniszteri biztoss√° "a sportingatlan infrastrukt√ļra fejleszt√©se, ez√°ltal a verseny-, ut√°np√≥tl√°s- √©s szabadidŇĎsport sz√°m√°ra magasabb sz√≠nvonal√ļ sportszolg√°ltat√°sok ny√ļjt√°sa, valamint az olimpiai felk√©sz√ľl√©s sportszakmai felt√©teleinek megfelelŇĎ biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben az √°llam tulajdon√°ban √°ll√≥ sportc√©l√ļ ingatlanokat √©rintŇĎ, illetve a r√©szben vagy eg√©szben √°llami t√°mogat√°sb√≥l megval√≥sul√≥ nem √°llami tulajdonban √°ll√≥ ingatlanokat √©rintŇĎ sportc√©l√ļ fejleszt√©si, fel√ļj√≠t√°si √©s √ľzemeltet√©si feladatok koordin√°l√°s√°ra."

(forr√°s: portfolio.hu)

Ňź egy√©bk√©nt Korm√°nybiztosi tiszts√©get is bet√∂lt√∂tt m√°r, de a jelek szerint √°ldozat√°ul esett L√°z√°r J√°nos tisztogat√≥ hadmŇĪvelet√©nek. Szem√©lye azonban 2010 elŇĎtt nem volt k√ľl√∂n√∂sebben ismert a hazai politikai √©letben, √≠gy mindenk√©pp √©rdemes √°ttekinteni azt a kev√©s inform√°ci√≥t, ami az √©rdeklŇĎdŇĎk rendelkez√©s√©re √°ll. A hivatalos √∂n√©letrajza szerencs√©re el√©rhetŇĎ a Korm√°ny weboldal√°n:

Szakmai tapasztalat:

  • 1988-1992 √Āltal√°nos √©s k√∂z√©piskolai tan√°r,
  • 1992-1994 Dale Carnegie, Magyarorsz√°g, Tr√©ner, K-Magyarorsz√°gi k√©pviselŇĎ,
  • 1994-1996 Porsche Hung√°ria Kft., Hum√°npolitikai √©s Oktat√°si igazgat√≥,
  • 1996-1999 Profitness Kft., eur√≥pai igazgat√≥,
  • 1996-1999 Carion Rt., hum√°npolitikai igazgat√≥,
  • 1999-2002 California Fitness Kft., √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥,
  • 2004-2007 Szolnoki Sportcentrum Kht., √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥,
  • 2007-2010 Generali Partner H√°l√≥zat, r√©gi√≥igazgat√≥,
  • 2008-2010 Karenowa Kft., √ľgyvezetŇĎ,
  • 2010-tŇĎl a Nemzeti ErŇĎforr√°s Miniszt√©rium minisztere, Dr. R√©thelyi Mikl√≥s √°ltal kinevezett miniszteri biztos √©s 2011-tŇĎl Orb√°n Viktor √°ltal korm√°nybiztos.

Advertisement

Az √∂n√©letrajzi adatok fenntart√°sokkal √©s r√©szben kieg√©sz√≠thetŇĎek a internetes adatb√°zisok adataival, √≠gy nagyj√°b√≥l √°tfog√≥ k√©pet lehet kapni arr√≥l az √©letp√°ly√°r√≥l, melynek sor√°n V√≠gh L√°szl√≥, a matematika-testnevel√©s-szakos tan√°r Korm√°nybiztoss√° v√°lik. √ögy gondolom, hogy √©rdekes lehet egy ilyen √©letp√°ly√°t √°ttekinteni, √≠gy minden szakaszhoz megpr√≥b√°ltam tov√°bbi inform√°ci√≥kat is √∂sszegyŇĪjteni.

V√≠gh L√°szl√≥ a fŇĎiskol√°r√≥l kiker√ľlve a szolnoki Verseghy Ferenc Gimn√°zium tantest√ľlet√©nek tagj√°v√° v√°lva v√©gezte a nebul√≥k oktat√°s√°t. A gimn√°zium honlapj√°n el√©rhetŇĎ tabl√≥k√©pek tanuls√°ga szerint - a hivatalos √∂n√©letrajznak l√°tsz√≥lag ellentmondva - 1994-ben, sŇĎt m√©g 1995-ben is a tan√°ri szoba asztalait koptatta. A r√∂vid idŇĎszakig tart√≥ p√°lyakeres√©st k√∂vetŇĎen vezetŇĎi karrierje 1996-ban ker√ľlt a jelenlegi mederbe, amikor a hivatalos √∂n√©letrajza szerint a ProFitness Kft. "eur√≥pai igazgat√≥j√°v√° v√°lt." A c√©gadatok szerint l√©tezett egy szegedi ProFitness H. Kft., amely mŇĪk√∂d√©s√©nek keretei javar√©szt lefedik az √∂n√©letrajzi adatokat: 1995-ben indult, majd 1999-ben meg is szŇĪnt a c√©gb√≠r√≥s√°g 5.Fpk.06-98-000195/13.sz. v√©gz√©s√©vel, felsz√°mol√°si elj√°r√°st k√∂vetŇĎen.

Advertisement

Karrierje mindemellett a hivatalos √∂n√©letrajz szerint p√°rhuzamosan folyt Carion Zrt-n√©l is, amely k√©sŇĎbbi √°talakul√°sokat k√∂vetŇĎen Carion Holding Zrt. n√©ven h√≠res√ľlt el a Budapest Airport cargo-b√°zis√°val kapcsolatos f√∂ldv√°s√°rl√°sokat √∂vezŇĎ "panama-botr√°ny" kapcs√°n, igaz ŇĎ ekkor m√°r semmilyen tiszts√©get nem t√∂lt√∂tt be a v√°llalatn√°l. A karrier meg√≠t√©l√©se szempontj√°b√≥l azonban fontos a jelz√©s: a k√∂zbeszerz√©sek k√©sŇĎbbi "kioszt√°sa" kapcs√°n ugyanis a gyakorlatt√≥l elt√©rŇĎen nemcsak korm√°nyp√°rti, hanem kifejezetten baloldalinak sz√°m√≠t√≥ c√©gek is r√©szes√ľlnek a "kegyeiben."

A k√∂vetkezŇĎ l√©pcsŇĎfokot a California Fitness Kft. √ľgyvezetŇĎi tiszts√©ge jelentette sz√°m√°ra. A c√©get kevesen ismerik, ami nem meglepŇĎ, hiszen ma m√°r IFF IngatlankezelŇĎ Kft. n√©ven √©rdemes keresg√©lni. A n√©vv√°ltoztat√°sn√°l j√≥val √©rdekesebb azonban, hogy a c√©g porf√≥li√≥j√°ba tucatnyi v√©djegy tartozik. T√∂bbek k√∂z√∂tt a 4LIFE √©s a Calivita v√©djegy is, ut√≥bbinak a bejelent√©se pedig √©pp 1999-ben t√∂rt√©nt, amikor V√≠gh L√°szl√≥ volt a v√°llalkoz√°s √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja. Ez a n√©v pedig m√°r sokak sz√°m√°ra lehet ismerŇĎs: az egyik legismertebb √©trend-kieg√©sz√≠tŇĎ MLM √©p√ľl r√°, amely a mai napig n√©pszerŇĪ az erre nyitott emberek k√∂z√∂tt. Maga a c√©g egy√©bk√©nt V√≠gh L√°szl√≥ t√°voz√°s√°nak az √©v√©ben vette fel az √ļj nev√©t.

Advertisement

De nem csak a kor√°bbi v√°llalkoz√°s√°ban, hanem a saj√°t √©let√©ben is fordul√≥pont k√∂vetkezett: 2004-tŇĎl h√°rom √©ven kereszt√ľl vezette a Szolnoki Sportcentrum Kht-t. Ezt megelŇĎzŇĎen is akt√≠v r√©szese volt a szolnoki sport√©letnek: ut√°np√≥tl√°s-edzŇĎk√©nt seg√≠tette a l√°nycsapat munk√°j√°t a Szolnoki M√ĀV-MTE, mai nev√©n Szolnoki M√ĀV Sportegyes√ľletn√©l, mik√∂zben maga is akt√≠v atl√©ta, sŇĎt Magyar Bajnok is volt.

√Črdekes p√°rhuzam a k√∂vetkezŇĎ √ľgyvezetŇĎi megb√≠zat√°sa kapcs√°n, hogy az utols√≥ √°ltala vezetett c√©g, a ma m√°r felsz√°mol√°si elj√°r√°s alatt √°ll√≥ KARENOWA Kereskedelmi Kft. egy jelenleg is √©lŇĎ szerzŇĎd√©st k√∂t√∂tt a Magyar √Āllamvasutak Zrt-vel. Egy egy√ľttmŇĪk√∂d√©si meg√°llapod√°st √≠rtak al√° ugyanis "Mos√≥berendez√©s √ľzemeltet√©se √©s karbantart√°sa" t√°rgyban, 55 000 000 Ft √©rt√©kben a M√ĀV-G√©p√©szet Zrt. alv√°llalkoz√≥jak√©nt. Az √©rdekess√©g pedig nem m√°s, mint hogy Schwartz Istv√°n, a Szolnoki M√ĀV Sportegyes√ľlet eln√∂ks√©gi tagja v√©letlen√ľl √©pp a M√ĀV-G√©p√©szet Zrt. J√°rmŇĪjav√≠t√°si Igazgat√≥ja. Annyit √©rdemes m√©g z√°rsz√≥k√©nt megjegyezni, hogy az 1993-ban ind√≠tott csal√°di v√°llalkoz√°s√°nak, a V√≠gh Tanoda Oktat√°si Bet√©ti T√°rsas√°g felsz√°mol√°si elj√°r√°sa 2013-ban fejezŇĎd√∂tt be.

Advertisement

A minisztereln√∂ki kinevez√©st k√∂vetŇĎ munk√°ss√°ga m√°r a m√©dia keresztt√ľz√©ben zajlik, √©rdemes azonban a Nemzeti Sportk√∂zpontok szerzŇĎd√©s√°llom√°ny√°ra √©s √ľzleti partnereire is egy pillant√°st vetni. Itt van p√©ld√°ul egy d√°tum n√©lk√ľli szerzŇĎd√©s a szolnoki B√∂jt√∂s Bau Kft-vel, egy k√©t h√©ten kereszt√ľl al√°√≠rt szerzŇĎd√©s a szolnoki X-Form Kft-vel, k√©t, majdnem egy h√≥napig al√°√≠rt szerzŇĎd√©s az Energia Program Kft-vel, vagy az ugyancsak d√°tum n√©lk√ľli szerzŇĎd√©s amit a Med-Pro Hungary Kft-vel k√∂t√∂tt meg. Ezek azonban elt√∂rp√ľlnek p√©ld√°ul a Maty√©r Konzorcium szerzŇĎd√©se mellett, amit nemhogy nem d√°tumoztak be, de a Csongr√°di Kilences Kft. al√° sem √≠rt. Ilyen felt√©telek k√∂z√∂tt neh√©z lehet a jog√©rv√©nyes√≠t√©s, vagy √©pp a k√∂tb√©r meghat√°roz√°sa, de a jelek szerint ez az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl gazd√°lkodva nem jelent k√ľl√∂n√∂sebb probl√©m√°t a Nemzeti Sportk√∂zpontok sz√°m√°ra.