Az elmúlt egy évben méltatlanul kevés szó esett a magyar kormányzati politika egyik legfontosabb vesszőparipájáról, a stadionépítésekről és különösen a mögötte húzódó intézményrendszerről. A területet jelenleg a Nemzeti Sportközpontok irányítja, mely költségvetési szervként funkcionál, és amelynek Alapító Okiratát Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere írta alá.

A következő években a Puskás Ferenc Stadion újjáépítése, illetve a majdani olimpiára történő esetleges felkészülés kapcsán többszáz-milliárdos beruházások sorsa múlik majd az intézményen, így érdemes áttekinteni mindazt, amit a szervezetről, illetve különösen annak vezetőjéről, Vígh Lászlóról tudni lehet, akit a változatosság kedvéért Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter nevezett ki miniszteri biztossá "a sportingatlan infrastruktúra fejlesztése, ezáltal a verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása, valamint az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek megfelelő biztosítása érdekében az állam tulajdonában álló sportcélú ingatlanokat érintő, illetve a részben vagy egészben állami támogatásból megvalósuló nem állami tulajdonban álló ingatlanokat érintő sportcélú fejlesztési, felújítási és üzemeltetési feladatok koordinálására."

Advertisement
Illustration for article titled Nemzeti Sportközpontok - egy új korszak küszöbén

(forrás: portfolio.hu)

Ő egyébként Kormánybiztosi tisztséget is betöltött már, de a jelek szerint áldozatául esett Lázár János tisztogató hadműveletének. Személye azonban 2010 előtt nem volt különösebben ismert a hazai politikai életben, így mindenképp érdemes áttekinteni azt a kevés információt, ami az érdeklődők rendelkezésére áll. A hivatalos önéletrajza szerencsére elérhető a Kormány weboldalán:

Szakmai tapasztalat:

  • 1988-1992 Általános és középiskolai tanár,
  • 1992-1994 Dale Carnegie, Magyarország, Tréner, K-Magyarországi képviselő,
  • 1994-1996 Porsche Hungária Kft., Humánpolitikai és Oktatási igazgató,
  • 1996-1999 Profitness Kft., európai igazgató,
  • 1996-1999 Carion Rt., humánpolitikai igazgató,
  • 1999-2002 California Fitness Kft., ügyvezető igazgató,
  • 2004-2007 Szolnoki Sportcentrum Kht., ügyvezető igazgató,
  • 2007-2010 Generali Partner Hálózat, régióigazgató,
  • 2008-2010 Karenowa Kft., ügyvezető,
  • 2010-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere, Dr. Réthelyi Miklós által kinevezett miniszteri biztos és 2011-től Orbán Viktor által kormánybiztos.
Advertisement

Az önéletrajzi adatok fenntartásokkal és részben kiegészíthetőek a internetes adatbázisok adataival, így nagyjából átfogó képet lehet kapni arról az életpályáról, melynek során Vígh László, a matematika-testnevelés-szakos tanár Kormánybiztossá válik. Úgy gondolom, hogy érdekes lehet egy ilyen életpályát áttekinteni, így minden szakaszhoz megpróbáltam további információkat is összegyűjteni.

Vígh László a főiskoláról kikerülve a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tantestületének tagjává válva végezte a nebulók oktatását. A gimnázium honlapján elérhető tablóképek tanulsága szerint - a hivatalos önéletrajznak látszólag ellentmondva - 1994-ben, sőt még 1995-ben is a tanári szoba asztalait koptatta. A rövid időszakig tartó pályakeresést követően vezetői karrierje 1996-ban került a jelenlegi mederbe, amikor a hivatalos önéletrajza szerint a ProFitness Kft. "európai igazgatójává vált." A cégadatok szerint létezett egy szegedi ProFitness H. Kft., amely működésének keretei javarészt lefedik az önéletrajzi adatokat: 1995-ben indult, majd 1999-ben meg is szűnt a cégbíróság 5.Fpk.06-98-000195/13.sz. végzésével, felszámolási eljárást követően.

Advertisement

Karrierje mindemellett a hivatalos önéletrajz szerint párhuzamosan folyt Carion Zrt-nél is, amely későbbi átalakulásokat követően Carion Holding Zrt. néven híresült el a Budapest Airport cargo-bázisával kapcsolatos földvásárlásokat övező "panama-botrány" kapcsán, igaz ő ekkor már semmilyen tisztséget nem töltött be a vállalatnál. A karrier megítélése szempontjából azonban fontos a jelzés: a közbeszerzések későbbi "kiosztása" kapcsán ugyanis a gyakorlattól eltérően nemcsak kormánypárti, hanem kifejezetten baloldalinak számító cégek is részesülnek a "kegyeiben."

A következő lépcsőfokot a California Fitness Kft. ügyvezetői tisztsége jelentette számára. A céget kevesen ismerik, ami nem meglepő, hiszen ma már IFF Ingatlankezelő Kft. néven érdemes keresgélni. A névváltoztatásnál jóval érdekesebb azonban, hogy a cég porfóliójába tucatnyi védjegy tartozik. Többek között a 4LIFE és a Calivita védjegy is, utóbbinak a bejelentése pedig épp 1999-ben történt, amikor Vígh László volt a vállalkozás ügyvezető igazgatója. Ez a név pedig már sokak számára lehet ismerős: az egyik legismertebb étrend-kiegészítő MLM épül rá, amely a mai napig népszerű az erre nyitott emberek között. Maga a cég egyébként Vígh László távozásának az évében vette fel az új nevét.

Advertisement

De nem csak a korábbi vállalkozásában, hanem a saját életében is fordulópont következett: 2004-től három éven keresztül vezette a Szolnoki Sportcentrum Kht-t. Ezt megelőzően is aktív részese volt a szolnoki sportéletnek: utánpótlás-edzőként segítette a lánycsapat munkáját a Szolnoki MÁV-MTE, mai nevén Szolnoki MÁV Sportegyesületnél, miközben maga is aktív atléta, sőt Magyar Bajnok is volt.

Érdekes párhuzam a következő ügyvezetői megbízatása kapcsán, hogy az utolsó általa vezetett cég, a ma már felszámolási eljárás alatt álló KARENOWA Kereskedelmi Kft. egy jelenleg is élő szerződést kötött a Magyar Államvasutak Zrt-vel. Egy együttműködési megállapodást írtak alá ugyanis "Mosóberendezés üzemeltetése és karbantartása" tárgyban, 55 000 000 Ft értékben a MÁV-Gépészet Zrt. alvállalkozójaként. Az érdekesség pedig nem más, mint hogy Schwartz István, a Szolnoki MÁV Sportegyesület elnökségi tagja véletlenül épp a MÁV-Gépészet Zrt. Járműjavítási Igazgatója. Annyit érdemes még zárszóként megjegyezni, hogy az 1993-ban indított családi vállalkozásának, a Vígh Tanoda Oktatási Betéti Társaság felszámolási eljárása 2013-ban fejeződött be.

Advertisement

A miniszterelnöki kinevezést követő munkássága már a média kereszttüzében zajlik, érdemes azonban a Nemzeti Sportközpontok szerződésállományára és üzleti partnereire is egy pillantást vetni. Itt van például egy dátum nélküli szerződés a szolnoki Böjtös Bau Kft-vel, egy két héten keresztül aláírt szerződés a szolnoki X-Form Kft-vel, két, majdnem egy hónapig aláírt szerződés az Energia Program Kft-vel, vagy az ugyancsak dátum nélküli szerződés amit a Med-Pro Hungary Kft-vel kötött meg. Ezek azonban eltörpülnek például a Matyér Konzorcium szerződése mellett, amit nemhogy nem dátumoztak be, de a Csongrádi Kilences Kft. alá sem írt. Ilyen feltételek között nehéz lehet a jogérvényesítés, vagy épp a kötbér meghatározása, de a jelek szerint ez az adófizetők pénzéből gazdálkodva nem jelent különösebb problémát a Nemzeti Sportközpontok számára.

Share This Story

Get our newsletter