Nem kellett lángésznek lenni, hogy az eleve szürke irányelvek mentén kidolgozott dohány kiskereskedelmi reform (i.e. trafikmutyi) hatásait megjósolja az ember. Csökkenő állami bevétel, növekvő illegális forgalom, a dohányosok (egy része) a pénzével szavaz.

Persze feltételezhetjük azt is, hogy a dohányosok egy jelentős hányada a állami átszervezés hatására jött rá hirtelen, hogy a dohányzás milyen káros, netán akkora ellenzéki, hogy nemdohányzással tüntet a regnáló kormánypárt ellen. Noha ezek a faktorok valószínűleg bejátszanak, 40%-os forgalomcsökkenést nem magyaráznak.

Advertisement

Ahogy az is valószínűtlen, hogy a nyári cigiforgalom 40%-a egy az egyben illegálisba ment át. Az újraosztás sok év piaci tapasztalatát és helyismeretét dobta ki az ablakon, és ez mindig fennakadásokhoz vezet disztribúcióban. Jelen esetben a feketepiac tölti ki a fehér foltokat a forgalmazásban. Vélhetően idővel ez visszaszorul, bár kellemetlen erőteljesen csökkenő jövedékiadó bevételből megerősített ellenőrzéseket finanszírozni.

Ami az eddig hozzám eljutó számokból és cikkekből kimaradt, az a vágott dohánytermékek forgalmának alakulása és a Nemzeti Füstölgés korszakának első hónapjaiból. Személy szerint én kvázi megígértem, hogy nem költök az nemzeti drogdisztríbútoroknál, amit nem tartottam meg. Teljesen. Havi dohányköltésemet negyedére csökkentettem, viszont a forrást nem cseréltem illegálisra.

Advertisement

Advertisement

Szóval sodrom. 90g-s dobozokban veszem a dohányt 2090-ért. Egy dobozból legalább 150 cigi lesz. A kingsize cigi 0,8 grammja helyett max. 0,6 grammot teszek egy cigibe, és napi egy dobozról (860Ft) 10-14 szálra csökkent a fogyasztásom. Papírral és füstszűrővel együtt napi szinten 205 forint körül költök erre a mocskos szenvedélyre, 20 ezer forinttal kevesebbet szurkolok így le havonta a magyar államnak és a dohányiparnak.

Elnézve a jövedéki adóbevétel 10 milliárdos havi csökkenését, elég elképesztő számú embernek (százezres nagyságrend) kellett (volna) áttérnie a házilag sodrott/töltött cigire a nyáron, hogy jelentős hatása legyen a forintban mért forgalomra. Ki tudja, furcsább dolgok is történtek már (idióta politikusok ötleteinek végrehajtásakor).

Advertisement

KĂ©pek: Innen Ă©s innen.