Bizonyára többen csapkodták térdüket Nyugaton, amikor 1986-ban Magyarország Forma 1-es versenyt rendezhetett - első kommunista országként -, a jelenlegi (volt) kommunista belépőkön viszont már senki nem lepődik meg. Pedig innen milyen jót lehet röhögni a kicsit sárga, kicsit savanyú múltú fellépőkön a top kategóriában!

Még csak nem is feltétlenül a helyszínekről beszélek, hiszen Kína az egyetlen "felvállalt" diktatúra a jelenlegi futamok közül, a volt keleti blokk országai viszont - úgy tűnik - erőre kapnak. Érezhetően egyre erősebb pl. az orosz jelenlét a Forma 1-ben: ott a Marussia csapat, az Orosz Nagydíj, Vitaly Petrov vagy a friss belépő pilóta, Daniil Kvyat.

Advertisement

Mondjuk van az az orosz pénz, amiből akár lehetne is színvonalas csapatot / pilótát / versenyt futtatni a Forma 1-ben.

Nekünk is volt egy kósza próbánk Baumgartner Zsolttal, amire igazából büszkék is lehetünk, személyében ugyanis megszületett a legeslegelső, Kelet-európai versenyző által szerzett világbajnoki pont.

A románok azonban ennél még messzebbre mentek. Kitalálták ugyanis, hogy állami tőkéből (pontosabban állami cégek pénzéből) fognak saját Forma 1-es csapatot finanszírozni. Adam Cooper blogposztjában azt fejtegeti, hogy a román származású, német Colin Kolles mozgathatja a szálakat a háttérben. Kolles korábban a Jordan (és annak sok néven futó jogutódjai, köztük a Force India) és a HRT Forma 1-es csapatok érdekeltségébe tartozott korábban, cége pedig gyári csapattá fejlesztette magát. A poszt szerint éppen azon dolgoznak éppen, hogy a sportautó VB-hez építenek egy LMP1-es autót, ami egyben azt is jelenti, hogy minden feltétel adott számukra egy F1-es autó összebarkácsolásához.

Advertisement

Na de! A poén!

Jelenleg a Renault a Forma 1 egyik legnagyobb és történetének legeredményesebb motorszállítója, és mivel nekik Romániában már egy, a világon mindenfelé elhíresztelt márkájuk aktív, felmerült az ötlet, hogy átneveznék-e a Renault motorokat a csapat kedvéért Daciára.

Advertisement

Egy azonos motor több néven való színre lépése az F1-ben nem újdonság, na de

DACIA!

A lépés igazából teljesen logikus, nagyon nyomul a káeurópai márka a nyugati piacon, a négyszeres világbajnok, Alain Prost is egy Dacia Dusternek álcázott célirányosan épített versenyautót terelget az Andros Trophy sorozatban, korábban pedig a Pikes Peak hegyi felfutó "korlátlan" kategóriájában is neveztek Daciát, sőt, a svéd túraautó bajnokságban is megy egy fél-hivatalos gyári csapat.

Advertisement
Illustration for article titled Nevettél már ma? Kelet-európai F1

Mondjuk nem új a jelenség, a Lada is felbukkant már Forma 1-es autón (először a Renault csapatnál, majd annak jogutódjánál, a Lotusnál) szponzorként.

Advertisement
Illustration for article titled Nevettél már ma? Kelet-európai F1
Illustration for article titled Nevettél már ma? Kelet-európai F1
Advertisement

De, öregem, kinek nem valami ilyen jut még eszébe a Daciáról a mai napig Kelet-Európában?

Ön hogy képzelné el pl. a Zaporozsecet F1-es csapatként?

Képek forrása: wikipedia, wikipedia, flickr (CC licensz)

Share This Story

Get our newsletter