A tegnapi nap eseményeit figyelembe véve többféle értelmezést nyerhetne a cím, utalhatna például a jobboldali médiát érintő távozásokra, vagy kicsit átvittebb értelemben fogamzásgátlási problémára, amikor egy spermium őrült tivornyába kezd, miután sikeresen megkerülte a többséget.

De mai bejegyzés nem erről fog szólni, hanem arról, hogy mi a helyzet Pakson, illetve hogy áll jelenleg a Paks 2 projekt. Az utóbbi időben egy 2013. májusi nem üzemzavar borzolta a kedélyeket, ugyanis kiderült, hogy körülbelül hatvanezer liter bóros víz folyt el a paksi erőműben. Az erőmű tájékoztatása szerint az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. Az erőmű azt közölte, hogy a területről nem jutott ki sugárszennyezett anyag, mert a figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését.

Advertisement
Advertisement
Illustration for article titled Rés a pajzson

Az MVM Zrt. rögtön megnyugtatott mindenkit, hogy a probléma távol áll az üzemzavartól és az arra illetékes szervekkel folyamatosan tartották a kapcsolatos és megadták az ilyenkor szükséges tájékoztatást a részükre, és mint sajtóközleményükben megírták:

"Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei 2013-ban egy olyan rendellenességet javítottak meg az erőmű 3. blokkjának pihentető medencéjén, amely sem a hazai, sem a nemzetközi előírások szerint nem minősül üzemzavarnak. A szabályok teljes mértékű betartása mellett, a jelenségről és a javítási munkáról az illetékeseket és a nyilvánosságot is tájékoztatták. Az ezzel ellentétes, a sajtóban megjelent információk téves következtetéseken alapulnak."

"Egy ilyen rendellenesség igen messze áll egy üzemzavartól, különösen, mivel a hűtőközeget (bóros vizet) a biztonsági rendszerek a telephelyen belül összegyűjtötték."

"A külső szakértők bevonásával elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a korróziós foltok, illetve az ebből kialakult tömörtelenség lokális jellegű, amely a normális üzemeltetés során is előfordulhat és

semmilyen veszélyt nem jelent sem az erőmű dolgozóira, sem pedig a létesítmény környezetére."

Advertisement

Mivel nem vagyok atomipari szakember, így kénytelen vagyok a hétköznapi ember fogalomhasználatával értelmezni a "nem üzemzavar" definícióját. Minderre azért van szükség - mert mint az a Közbeszerzési Értesítőből kiderült - az MVM Zrt. "Cementező berendezés szállítása folyékony radioaktív hulladékok szilárdításához, beleértve a technológia kidolgozását, telepítését és üzembe helyezését" tárgyban szerződést kötött 2015. január 05-én a cseh CHEMCOMEX Praha, a.s. vállalattal 2.149.063.980 Ft értékben.

Tehát az nem üzemzavar, hanem normál, üzemi működés, ha egy "helyzet" eredményének a kezelésére egy atomipari vállalkozás 2.2 milliárd forintot költ (onnantól kezdve, hogy a megoldást nyújtó technológiát is ki kell dolgozni), miután nem sikerült időben feltárni, hogy az atomerőműben használt csőrendszer elkorrodálódott, majd az ki is lyukadt. A közbeszerzést még 2013. júliusában írták ki, így nem lehet kétséges a megrendelés és a nem üzemzavar "helyzet" közötti összefüggés.

Advertisement

De nem kell sajnálni a pénzt, ha üzemszerűen működő atomerőműről van szó, és nem sajnálom a 1.657.813 eurót sem, amiért az IntelligeNDT Systems & Services Gesellschaft mit beschränkter Haftung és a INETEC Institute for Nuclear Technology Limited időközben elvégezte a Paksi Atomerőmű 3. sz. blokk Pihentető medence és 1. sz. revíziós akna hűtőkör csővezetékeinek anyagvizsgálatát.

Örömmel olvastam továbbá, hogy a napokban már eredményt is hozott - két évvel - a 2013-as nem üzemzavart követően a Paksi Atomerőmű 2-es és 4-es blokk pihentető medence hűtőköri csővezetékeinek roncsolásmentes anyagvizsgálatára kiírt közbeszerzés is, melyet 715.503.360 Ft-ért ugyancsak a horvát INETEC Institute for Nuclear Technology Ltd. nyert meg.

Advertisement

Az egész kérdéskör aktualitását növeli, hogy a Paks 2 kivitelezését végző MVM Paks2 Zrt. tavaly év végére sikeresen összeollózta a korábban súlyos százmilliókértközbeszerzett tanulmányokat, és 2014. december 19-én ténylegesen is beadta avégleges Környezeti Hatástanulmányt az illetékes környezetvédelmi hatósághoz aKörnyezetvédelmi Engedély iránti kérelmét a bővítés kapcsán. A fentiekre tekintettel én biztos vagyok benne, hogy semmi sem fogja zavarni az engedély megadásában az illetékeseket.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter