a neve a csavonak, aki egy eppen felrobbano mecsetet tetovaltatott a veknyara. nem kovetem szorosan a magyar mediat, nem tudom, hol mi jelent meg errol, de a !-n lattam egy bejegyzest az 'angliaban-hajtovadaszat-indult-a-robbano-mecsetes-tetovalast-viselo-ferfi-utan' cimmel. alatta a cikk nem tar fel semmilyen reszletet a szokasos hol/mikor/milyen-esemenyhez-kapcsolodva harmason tul, es a tortenet utoelete sem vitte mar at az ingerkuszobot. ez nekem azert csalodas, mert igy ennek a 444-n semmi mas jelentese nincs az ellenseg kepenek felmutatasan es az ezzel generalt felelmen es gyuloleten tul.

pedig ha egy nem-fidesz-nem-jobbik magyar netes lap ezen tulmenoen a gyulolet kozossegi feken tartasanak hatekony modszeret is be szeretne mutatni, ez a sztori pont tokeletesen alkalmas lenne ra. megprobalkozom vele.

az egesznek a kulcsa, hogy kik hajtovadasznak shaunra voltakeppen. hat semmikeppen nem allami szervek, hatosagok (azt, hogy plane nem kormanyszervek, a felvetes keptelensege miatt csak zarojelben), de meg csak nem is az allamtol tamogatast kapo civil szeveztek vagy a mainstream media, hanem helyi kozossegek es maganemberek. semmilyen uk hatosagnak nem feladata tetovalasok tartalom szerinti diszkriminalasa (az mi5 mas teszta), mint ahogy semmilyen torveny sem tiltja a mosque-boom es hozza hasonlo alkotasok letrehozasat.

ha tiltana, akkor valamilyen hatosag hajtovadaszott volna, es nem csak shaun reah-ra, hanem ennek a stencilnek a felragasztojara is. ezt ma lottem (ehe) muswell hill-en.

Advertisement

holnapra lehet, hogy leszedeti a council (lent kommentben majd megirom, mikor tunt el vegul), de az elkovetot nem fogjak allami szervek keresni (meg rongalas miatt sem, pedig amit atragasztott, az egy hivatalosan engedelyezett, egesz mh-re kiterjedo art project resze, de a fejemet ra, hogy a szervezoknek eszukbe sem jut emiatt feljelentest tenni). ha shaun-t es az elizabethii-t lyuggato stencilest allamilag uldoznek, akkor elvennek a lehetoseget annak, hogy a kozosseg kifejezesre juttassa kulturalis (moralis, vagyis ertekelo) iteletet, amivel elsosorban nem demokratikus gond van, hanem kulturalis: a kozossegi kultura (ertekskala), ha nem tud megnyilatkozni, szuksegkeppen elhal. a kommunikacio elteti.

shaun reah, mint kiderult, south shileds-ben, newcastle tengerparti elovarosaban lakik, es a tomeges felzudulas nyoman hamar azonositottak. gozom sincs, milyen hely south shields, de a gmaps alapjan teljesen civilizaltnak tunik. nyilvan laknak ott is muszlimok, es nyilvan letezik ott egy kozosseg, aminek shaun is resze. shaun - sajat allitasa szerint a nemtetszessel szembesulve - eltavolitotta az inkriminalt tetovalast. mindezt ugy, hogy a komolynak tekintett media egyaltalan nem foglalkozott az esettel, a tabloidok kozott pedig meg a ettenthetetlenul ostoba immigration-bashing-ot nyomo the sun is egyszeruen csak legengszterezte, amikor beszamolt rola.

Advertisement

shaun reah orszagos politikai szinten akarta megoldani sajat, helyi kozossegi problemajat, es ezt sem a helyi kozosseg, sem az orszagos kozvelemeny nem dijazta. a kozosseg hangjanak megnyilvanulasara csak azaltal nyilott lehetoseg, hogy a shaun reah altal elkovetett aranytevesztest a torvenyhozo hatalom viszont soha nem kovette el korabban azzal, hogy kodifikalva homogenizalja es ezaltal meg is szuntesse a helyi kozossegi kulturat/ertekskalat/kommunikaciot. akarmennyire is szeretne ezt szinte mindenki magyarorszagon, nem lehet torvenyekkel kivaltani a beszelgetest.