Illustration for article titled Vasárnapi zárva tartás margójára [UPDATE]

Az index információi szerint ma éjfélig benyújtják a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényjavaslatot. Hogy pontosan mi a politikai célja ennek a jó esetben is közepesen népszerű intézkedésnek, az nem világos számomra, ha jól értem a Fidesz frakció számára sem volt az. Aztán jött a Főnök, és ugyan jelenlétében is ellenezték, de a frakció megszavazta. Így megy ez.

Advertisement

ÁPDÉT: Közben úgy gazdaságilag is leesett, miért támogathatja annyira a CBA a vasárnapi zárva tartást. Elég egyszerű matek. Amennyiben úgy számolnak, hogy nem vagy minimálisan esik a forgalmuk, még ha feltételezzük is, hogy ugyan annyi munkaórát fizetnek ki (nem valószínű), kiesik az 50%-os vasárnapi bérpótlék, ezzel megnő a profitabilitásuk.

Egy munkavállalón levezetve, kerek számokkal így néz ki: Havi 168 óra, jelenleg két ledolgozott vasárnappal, 800 Ft normál órabérrel 140.800 Ft. Vasárnapok és így vasárnapi bérpótlék nélkül 134.400. A bérköltségben ez 4,76% megtakarítás. Sok milliárdos bevételi és kiadási oldallal dolgozó cégeknél már +20 bázispontos megtakarításokért is ölni szoktak.

Amennyiben ehhez hozzávesszük, hogy a vasárnap kiesésével a vásárlók kevesebbet járnak nagybevásárolni - plázába, hipermarketbe - és ez a kisboltoknak (pl. CBA, Coop, stb.) kedvez, ez a képlet kifizet még egy-két szuper Porschét.

Advertisement

Miután a vasárnapi zárva tartás nem csak vásárlóként, de közvetetten munkavállalóként és egyéb minőségemben is érint, talán picit többet foglalkozom az átlagosnál a témával. A Tesco mondjuk úgyis megcsinálja a forgalmát, nekik van ilyesmire know-how-juk, az emberek ingyen adják nekik adataikat, megfelelően tőkeerősek, kidolgozzák a megfelelő promókat, meg majd jobban ráfekszenek az online értékesítésre. Épphogy a kisebb kereskedők szempontjából merültek fel bennem a következő kérdések a trivialitásokon túl (esetleges elbocsátások, kényelmetlenség az életemben, mit pofáznak bele):

  1. A divatáru kereskedelemben a vidéki kiskereskedők (butikosok) jellemzően vasárnaponként - amikor jelenleg sokuk zárva van - járnak Budapestre árubeszerzésre. Iparági ismereteim szerint ebben a szektorban a nagykereskedelmi forgalom egy jelentős része vasárnaponként keletkezik. Hogy szolgálja ez a törvényjavaslat ezen jellemzően családi, egyéni vállalkozások érdekét ebből a szempontból? Amennyiben a tulajdonos által üzemeltetett butik az árubeszerzést más napon kell, hogy végezze, akár pont a vasárnapi nyitva tartásra is rá lehet kényszerítve a kieső forgalom pótlása érdekében.
  2. Amennyiben azt el is fogadjuk, hogy a magyar vásárlók a hét első hat napján elintézik vásárlásaikat, mi lesz a külföldi turistákkal, az ő euróikkal? Jelenleg Budapest, de ez szezonálisan igaz más magyar településekre is, remek hétvégi turisztikai célpont Európa más országaiból nézve. A belváros számos utcájában (Andrássy, Deák Ferenc utca, stb.), illetve a központibb plázákban is találhatóak olyan boltok, amelyek kifejezetten nagy külföldi forgalmat bonyolítanak hétvége két napján. Ezen a területen garantálható a visszaesés.
  3. Hogy befolyásolja a zárva tartás majd a kereskedelmi ingatlanok értékét? Egy üzlethelyiség értékét az abban bonyolítható kereskedelmi forgalom határozza meg. Ha nem is esik ki a teljes vasárnapi forgalom, de visszaesésre számíthatunk, főleg a turisták által frekventált helyeken. Ezek jellemzően nagy tőkeberuházással - és nagy tőkeáttétellel, azaz sok hitelből - épült, igen magas bérleti díjú ingatlanok. Lehet-e hatással a tilalom a törlesztésekre, bedőlhetnek-e emiatt hitelek?
Advertisement

(Kép: trafikberendezesek.hu. Az ocsmány dizájnért elnézést, nem tudtam kihagyni most, hogy kiderült a trafikok is zárva lesznek.)

Share This Story

Get our newsletter