Az index inform√°ci√≥i szerint ma √©jf√©lig beny√ļjtj√°k a vas√°rnapi z√°rva tart√°sr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyjavaslatot. Hogy pontosan mi a politikai c√©lja ennek a j√≥ esetben is k√∂zepesen n√©pszerŇĪ int√©zked√©snek, az nem vil√°gos sz√°momra, ha j√≥l √©rtem a Fidesz frakci√≥ sz√°m√°ra sem volt az. Azt√°n j√∂tt a FŇĎn√∂k, √©s ugyan jelenl√©t√©ben is ellenezt√©k, de a frakci√≥ megszavazta. √ćgy megy ez.

√ĀPD√ČT: K√∂zben √ļgy gazdas√°gilag is leesett, mi√©rt t√°mogathatja annyira a CBA a vas√°rnapi z√°rva tart√°st. El√©g egyszerŇĪ matek. Amennyiben √ļgy sz√°molnak, hogy nem vagy minim√°lisan esik a forgalmuk, m√©g ha felt√©telezz√ľk is, hogy ugyan annyi munka√≥r√°t fizetnek ki (nem val√≥sz√≠nŇĪ), kiesik az 50%-os vas√°rnapi b√©rp√≥tl√©k, ezzel megnŇĎ a profitabilit√°suk.

Egy munkav√°llal√≥n levezetve, kerek sz√°mokkal √≠gy n√©z ki: Havi 168 √≥ra, jelenleg k√©t ledolgozott vas√°rnappal, 800 Ft norm√°l √≥rab√©rrel 140.800 Ft. Vas√°rnapok √©s √≠gy vas√°rnapi b√©rp√≥tl√©k n√©lk√ľl 134.400. A b√©rk√∂lts√©gben ez 4,76% megtakar√≠t√°s. Sok milli√°rdos bev√©teli √©s kiad√°si oldallal dolgoz√≥ c√©gekn√©l m√°r +20 b√°zispontos megtakar√≠t√°sok√©rt is √∂lni szoktak.

Amennyiben ehhez hozz√°vessz√ľk, hogy a vas√°rnap kies√©s√©vel a v√°s√°rl√≥k kevesebbet j√°rnak nagybev√°s√°rolni - pl√°z√°ba, hipermarketbe - √©s ez a kisboltoknak (pl. CBA, Coop, stb.) kedvez, ez a k√©plet kifizet m√©g egy-k√©t szuper Porsch√©t.

Miut√°n a vas√°rnapi z√°rva tart√°s nem csak v√°s√°rl√≥k√©nt, de k√∂zvetetten munkav√°llal√≥k√©nt √©s egy√©b minŇĎs√©gemben is √©rint, tal√°n picit t√∂bbet foglalkozom az √°tlagosn√°l a t√©m√°val. A Tesco mondjuk √ļgyis megcsin√°lja a forgalm√°t, nekik van ilyesmire know-how-juk, az emberek ingyen adj√°k nekik adataikat, megfelelŇĎen tŇĎkeerŇĎsek, kidolgozz√°k a megfelelŇĎ prom√≥kat, meg majd jobban r√°fekszenek az online √©rt√©kes√≠t√©sre. √Čpphogy a kisebb kereskedŇĎk szempontj√°b√≥l mer√ľltek fel bennem a k√∂vetkezŇĎ k√©rd√©sek a trivialit√°sokon t√ļl (esetleges elbocs√°t√°sok, k√©nyelmetlens√©g az √©letemben, mit pof√°znak bele):

  1. A divat√°ru kereskedelemben a vid√©ki kiskereskedŇĎk (butikosok) jellemzŇĎen vas√°rnaponk√©nt - amikor jelenleg sokuk z√°rva van - j√°rnak Budapestre √°rubeszerz√©sre. Ipar√°gi ismereteim szerint ebben a szektorban a nagykereskedelmi forgalom egy jelentŇĎs r√©sze vas√°rnaponk√©nt keletkezik. Hogy szolg√°lja ez a t√∂rv√©nyjavaslat ezen jellemzŇĎen csal√°di, egy√©ni v√°llalkoz√°sok √©rdek√©t ebbŇĎl a szempontb√≥l? Amennyiben a tulajdonos √°ltal √ľzemeltetett butik az √°rubeszerz√©st m√°s napon kell, hogy v√©gezze, ak√°r pont a vas√°rnapi nyitva tart√°sra is r√° lehet k√©nyszer√≠tve a kiesŇĎ forgalom p√≥tl√°sa √©rdek√©ben.
  2. Amennyiben azt el is fogadjuk, hogy a magyar v√°s√°rl√≥k a h√©t elsŇĎ hat napj√°n elint√©zik v√°s√°rl√°saikat, mi lesz a k√ľlf√∂ldi turist√°kkal, az ŇĎ eur√≥ikkal? Jelenleg Budapest, de ez szezon√°lisan igaz m√°s magyar telep√ľl√©sekre is, remek h√©tv√©gi turisztikai c√©lpont Eur√≥pa m√°s orsz√°gaib√≥l n√©zve. A belv√°ros sz√°mos utc√°j√°ban (Andr√°ssy, De√°k Ferenc utca, stb.), illetve a k√∂zpontibb pl√°z√°kban is tal√°lhat√≥ak olyan boltok, amelyek kifejezetten nagy k√ľlf√∂ldi forgalmat bonyol√≠tanak h√©tv√©ge k√©t napj√°n. Ezen a ter√ľleten garant√°lhat√≥ a visszaes√©s.
  3. Hogy befoly√°solja a z√°rva tart√°s majd a kereskedelmi ingatlanok √©rt√©k√©t? Egy √ľzlethelyis√©g √©rt√©k√©t az abban bonyol√≠that√≥ kereskedelmi forgalom hat√°rozza meg. Ha nem is esik ki a teljes vas√°rnapi forgalom, de visszaes√©sre sz√°m√≠thatunk, fŇĎleg a turist√°k √°ltal frekvent√°lt helyeken. Ezek jellemzŇĎen nagy tŇĎkeberuh√°z√°ssal - √©s nagy tŇĎke√°tt√©tellel, azaz sok hitelbŇĎl - √©p√ľlt, igen magas b√©rleti d√≠j√ļ ingatlanok. Lehet-e hat√°ssal a tilalom a t√∂rleszt√©sekre, bedŇĎlhetnek-e emiatt hitelek?

Advertisement

(K√©p: trafikberendezesek.hu. Az ocsm√°ny diz√°jn√©rt eln√©z√©st, nem tudtam kihagyni most, hogy kider√ľlt a trafikok is z√°rva lesznek.)